Hlavní obsah

Spartu sestřelil napravený Delarge. Pozice náhradníka v libereckém kádru ho štve

Liberec

Borec z Konga, který byl ve fotbalovém Liberci dlouhé týdny na vedlejší koleji, zajistil Severočechům v nedělním šlágru nejvyšší soutěže skalp Sparty. Dzon Delarge přitom naskočil do základní sestavy Slovanu po třech a půl měsících.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dzon Delarge z Liberce (vpravo) střílí gól brankáři Sparty Davidu Bičíkovi. Vlevo je Matěj Hybš ze Sparty.

Článek
Fotogalerie

„Jsem pochopitelně nesmírně šťastný. Cítím uspokojení, mám obrovskou radost," vykládal šestadvacetiletý borec. Proti Spartě příkladně bojoval. V úvodu sice zkazil pár jednoduchých přihrávek, současně ale disciplinovaně bránil. A v druhé půli výkon vyšperkoval, když parádně proměnil Bartošákův centr ve vítězný gól.

„Podobné situace jsme trénovali. Protihráči mě nechali volného a já současně věděl, že musím střílet z první. Maximálně jsem se koncentroval, abych míč správně trefil, což se povedlo," juchal Delarge.

Sezónu začal v základní sestavě. Pak se přesunul na lavičku, z níž ještě dvakrát naskočil do hry jako náhradník a posléze v šesti duelech nebyl vůbec v nominaci k ligovému utkání. „Je hodně názorů, proč jsem nehrál. Ale já se snažím být profesionál. Mám smlouvu do léta, tudíž bojuji za Slovan," pokrčil rameny Delarge.

V minulé sezóně vydatně přispěl k záchraně šesti góly, jenže současně jej provází pověst problémového hráče. Údajně nemá zrovna ideální přístup k tréninku, není příliš týmovým hráčem a navíc se objevily spekulace i o problémech s životosprávou.

Začal sekat latinu

„Pokud neplní zadání, která v přípravě dostává, nemůže hrát. Je jasné, že pokud chce a má to v hlavě srovnané, je velmi platným hráčem," naznačil liberecký trenér Jindřich Trpišovský, proč Delarge na určitý čas skončil v rezervním týmu.

A když už začal sekat latinu, doplácel na velký přetlak v ofenzivních řadách Slovanu. „K místu v sestavě proti Spartě mi pomohlo, že jsme měli hodně zraněných. Když jsem dostal příležitost, bojoval jsem ze všech sil kvůli fanouškům, kteří neměli moc šancí mě v posledních týdnech vidět," říkal Delarge.

Protože není na soupisce pro Evropskou ligu, při čtvrtečním duelu v Braze určitě nenastoupí. Gólem a zejména obětavým výkonem si však zřejmě otevřel cestu zpět do týmu. „Nejsem trenér, nerozhoduji o sestavě," usmál se Delarge.

Do léta ve Slovanu vydrží

„Dříve jsem Dzona hanil, po bitvě se Spartou jej musím pochválit. Začal bojovat o místo na slunci. Pracuje příkladně v tréninku, v neděli večer všichni viděli, že když chce, umí se obětovat pro tým," říkal Trpišovský.

„Pokud splní určité podmínky, beru ho jako každého jiného hráče. Stačí, když bude trénovat a chovat se jako v posledních dnech. Pak má v kádru Liberce místo," naznačil Trpišovský, že Delargova trefa do sítě Sparty nemusela být poslední v dresu klubu zpod Ještědu. „Do léta vydržím. A pak uvidíme, co bude," naznačuje Delarge, že místo jen mezi náhradníky se mu ani trochu nepozdává.

Reklama