Hlavní obsah

Spartu trápil, dokázal ji s Jabloncem i porazit. Na Čvančaru byl Rada přísný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendové ligové menu vyvrcholí v neděli večer na Letné. Zatímco fotbalisté Sparty ještě stále pokukují po titulu, Jablonec zatím nemůže myslet na víc než záchranu. Zkušený trenér Petr Rada seděl na lavičce obou soupeřů, v minulých pěti letech působil na Střelnici. „Proti Spartě a Slavii musíte mít trochu sportovního štěstí. A nepodělat se. Když to vypadalo nadějně, tak jsme se spíš podělali na Slavii. Chce to hrát aktivně a nebát se zakončovat,“ nabízí svůj recept proti favoritům současný kouč pražské Dukly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jablonce Petr Rada během semifinále MOL Cupu na Spartě.

Článek

Sparta prohrála jediný z posledních 13 vzájemných ligových zápasů, Jablonec ale v nejvyšší soutěži čtyřikrát po sobě neporazila. Poslední tři vzájemné ligové duely skončily remízou 1:1. Jen u poslední z nich už bývalý reprezentační trenér chyběl.

„Mrzí mě pohár. Na Letné jsme vedli, a když jsme prohrávali, zase jsme zápas otočili. Sparta vyrovnala až v dlouhém nastavení, prohráli jsme v prodloužení," nemůže Petr Rada zapomenout na semifinále z loňského března, jež dospělo k Hložkovu rozhodnutí a divokému výsledku 4:3.

Slavia, Plzeň, Sparta. Silné trojky se hlavně nesmíte bát. „Odvaha se vždy vyplatí. Viděl jsem zápas Sparty s Mladou Boleslaví a troufnu si říct, že hosté byli fotbalovější. Nesmíte se nechat zatlačit a začít bránit. Třeba Jablonec hrál na Slavii dlouho 1:1, ale jakmile se dal na bránění, vzešel z toho výsledek 5:1..." poukazuje 64letý kouč, který je se 442 zápasy v roli hlavního trenéra rekordmanem Fortuna ligy.

Podepsán je i pod poslední výhrou Jablonce nad Spartou (1:0). V dubnu 2021 se o ni v 88. minutě postaral Ivan Schranz.

„Vzpomínám na všechny zápasy proti velkým favoritům. Když jsem do Jablonce přišel, jeli jsme z osmého místa na Slavii a vyhráli tam. V Edenu jsem vyhrál třeba i s Jihlavou. Ale pokud jde o poslední výhru Jablonce nad Spartou, tehdy jsme měli opravdu silný tým. S takovou sestavou jsme si mohli troufnout na každého," říká Rada.

„Škoda, že už předtím třeba odchodem Tomáše Holeše začal výprodej. Zrovna nedávno jsem se bavil s majitelem Peltou a říkal mu, že kdyby mančaft zůstal ještě aspoň rok pohromadě, mohli jsme hrát o titul. Tomu věřím. Šlapalo to, mužstvo bylo dobře nastavené."

Současná Sparta očima Michala Horňáka, příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Na jaře 2017 vedl i Spartu. Pro letní přestupní termín měl vytipované dvě, tři rozumné posily z domácí ligy a redukci kádru o některé hráče. Vedení však dalo přednost Stramaccionimu a Italovi pak přivedlo celou jedenáctku cizinců, což nemohlo fungovat.

„Sparta vždy měla spoustu změn, nebyl pak čas, aby si tým sedl," poukazuje na další vývoj na Letné, který pak sledoval už jako soupeř.

Oba nedělní protivníci mají něco společného. Přišli o důležité útočníky. Spartě se vykartoval exjablonecký Tomáš Čvančara, nejlepší střelec týmu. Jablonec se zase musí obejít bez Václava Sejka. Na Střelnici hostuje druhý nejlepší střelec mužstva ze Sparty, a tak stejně jako Matěj Polidar a Vojtěch Patrák proti kmenovému klubu nastoupit nesmí.

„Kuchta úplně nezáří, Minčev dává góly jako náhradník. Asi teď postaví Mabila. Čvančara by byl určitě platný, operuje nejen ve vápně. Bude Spartě chybět. Daří se mu, jen by mu někdo měl promluvit do duše, aby si nekazil renomé zbytečnými excesy jako posledně v Ďolíčku," poukazuje Rada kriticky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jablonce Petr Rada a jeho svěřenci před prodloužením na Spartě.

„Já s ním byl spokojený. Ale když začal zlobit, dostal přes prsty. S tím nemám problém. Taky Tomáš Hübschman ho měl pod kontrolou a hned mu to vpálil, když bylo třeba. Mohl brečet, mně to bylo jedno. Chtěl jsem, aby Čvančara pomohl mně, ale hlavně jsem chtěl pomoct jemu. Potenciál rozhodně má. Vadí mi ale jeho výstřelky, škodí si tím," apeluje kouč.

Spartě v Jablonci připravil i reprezentanta Jaroslava Zeleného. Měl trochu obavy, jak se tichý a přemýšlivý hráč s přestupem vyrovná. Neboť jak Rada říká, tlak ve Spartě začíná, jakmile tam projdete vrátnicí...

„Angažmá ve Spartě mu sedlo. Vidím na něm větší sebevědomí, než jaké měl ve Slavii. Pro Spartu je dobrou investicí, líbí se mi. Využívá svou dobrou levou nohu, takových moc není. Vyhovuje mu hrát na kraji, odkud se zapojuje do útočné fáze. U nás se uměl zapojit do ofenzivy i z místa stopera," líčí trenér.

Jablonec nemá tak široký kádr jako soupeř. A zrovna Sejk si před týdnem připsal vítězný gól v Ostravě.

„Sejk je rychlý, do otevřené obrany útočících domácích by se mu hrálo dobře. Chramosta a Ikaunieks nejsou rychlostní typy, potřebují balon spíš do nohy. Platný je i Polidar s velmi dobrou kopací technikou, umí dát gól z přímého kopu. Jablonec od začátku sezony věděl, že proti Spartě hrát nebudou, takže náhradu musí mít připravenou. Každopádně musí sáhnout do sestavy, což není příjemné," přemítá Rada.

Jablonec má dva zápasy venku za sebou. „Tři body z Ostravy jsou velkým povzbuzením. Na Spartě může hrát víc uvolněně, případná porážka by ho bolela méně. Tabulka na spodku je vyrovnaná. Důležitější bude pro Jablonec domácí utkání s Teplicemi v dalším kole, zápas o šest bodů. Když nezabodují na Letné, tolik se zase nestane," upozorňuje nedávný trenér Jablonce.

Reklama