Hlavní obsah

Tajemství odhaleno! Nedělní derby Slavia - Sparta bude pískat cizinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jak avizovali, tak učinili. Nedělní ostře sledované ligové derby Slavia - Sparta bude řídit polský fotbalový rozhodčí Szymon Marciniak se svými krajany. Nebylo tajmestvím, že komise rozhodčích pod vedením Radka Příhody o angažování zahraničních sudích pro exponované duely uvažuje. Teď nominaci na víkendový šlágr oznámila.

Foto: FAČR

Derby Slavia - Sparta odřídí polský mezinárodní rozhodčí Szymon Marciniak.

Článek

Ledy se hnuly. Utkání domácí nejvyšší soutěže rozhodoval naposledy zahraniční sudí 9. května 2015. Byl jím David Fernández Borbalán ze Španělska v zápase Sparta - Plzeň.

Polské kvarteto na něj v neděli naváže. Jak oznámil Radek Příhoda, předseda Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky (FAČR), na derby Slavia - Sparta byl delegován Szymon Marciniak společně se svými krajany - asistenty Adamem Kupsikem, Michalem Obukowiczem a videorozhodčím Tomaszem Kwiatkowskim.

„Jsem rád, že jsme pro exponovaný zápas získali renomovaného rozhodčího s mnoha zkušenostmi z vrcholné mezinárodní úrovně. Variantu s delegací zahraničního rozhodčího na zmíněný zápas jsme z naší strany avizovali již dříve. Vnímali jsme zároveň názorovou shodu obou klubů na tomto řešení," poukazuje šéf komise.

"Zároveň je na místě ocenit přístup FAČR, Ligové fotbalové asociace a Polského fotbalového svazu, které se společně na této věci podílely. Přáním všech je, aby nedělní duel proběhl bez jakýchkoliv negativních emocí a pevně věříme, že delegace zahraničního rozhodčího s velkými mezinárodními zkušenostmi v tomto smyslu může pomoci," vysvětluje Příhoda.

Jedenačtyřicetiletý Marciniak působí na mezinárodní scéně 11 let. V letošní sezoně odřídil pět zápasů Ligy mistrů, naposledy únorový duel Inter Milán - Real Madrid.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Španělský rozhodčí David Borbalán řídil šlágr Sparta - Plzeň.

V roce 2016 odřídil tři utkání na mistrovství Evropy ve Francii, kde byl delegován také na zápas Česká republika - Španělsko. Odřídil dva duely základních skupiny během mistrovství světa v Rusku o dva roky později, ve stejném roce také utkání Superpoháru mezi Realem Madrid a Atlétikem Madrid.

Na kontě má 32 odřízených utkání v Lize mistrů. Zkušenosti má i se stadionem v Edenu, kde se nedělní ligový šlágr odehraje. V roce 2015 pískal v Praze finále evropského šampionátu hráčů do 21 let mezi Portugalskem a Švédskem.

Reklama

Související témata: