Hlavní obsah

Talent z Nigérie zničil Klokany! Je pracovitý a píše si deník, pěl na něj chválu kouč Slovanu

Plánovali a doufali, že poprvé v historii samostatné české ligy stadión U Nisy vyplení, jenže jejich sny rozprášili liberečtí fotbalisté už do přestávky. Slovan nakonec nasázel nebohým Klokanům v epilogu 26. kola čtyři branky a definitivně unikl ze sestupového pásma.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radostné gesto Ubonga Ekpaie ze Slovanu.

Článek

"Už si ani nevybavuji, kdy jsme vstřelili tolik gólů. Výhra nás moc těší, ale nerodila se lehce, protože na Bohemku se nehraje jednoduše, i když nemá tolik bodů," usmíval se trenér Jindřich Trpišovský po nejvyšší výhře Slovanu v sezóně.

Hrdinou prvomájového večera se stal Moses Ubong Ekpai, který třetí ligové vítězství Severočechů v řadě režíroval dvěma zásahy. Ten první mu připravil po dvaceti minutách nadýchaným centrem Jan Mikula, druhý zase povedeným pasem Radim Breite. "Oba góly byly pěkné. Jsem šťastný, protože nám přinesly velmi důležité tři body," liboval si nigerijský záložník.

Jednadvacetiletý mladík se na jaře dostal do velmi dobré formy. Stále častěji se prosazuje do základní sestavy a dává o sobě vědět víc a víc. "Nedávno jsme se s majitelem klubu bavili, že jsou na něm vidět velké pokroky. Jsem za něj rád, protože je to hrozně hodný kluk," těší Trpišovského, který si přístup talentovaného ofenzívního borce nemůže vynachválit. "Dlouho jsem netrénoval tak pracovitého afrického hráče, jako je Ekpai. V minulosti jsem pořád brečel, jak je to s těmito hráči složité. Moses se ale učí a snaží mluvit česky. Po trénincích si píše v angličtině poznámkový deník o tom, co jsem mu řekl, aby zlepšil. Je to hráč s velkou budoucností," pochvaluje si 41letý kouč.

Ekpai se proti Bohemians dočkal druhého a třetího gólu v české nejvyšší soutěži. Nejprve skóroval hlavou, poté prostřelil Fryštáka v bráně přízemní ranou. "Ještě jsem ho neviděl, že by to takhle dvakrát trefil na tréninku," culil se jeho spoluhráč Ondřej Karafiát. Právě za ním Nigerijec radostně uháněl po svém druhém gólu v zápase. "Snažím se mu pomoct, protože moc nerozumí. Vím, jaké to je, když člověk neumí jazyk a je tady sám. On ale vychází se všemi dobře, je takový blázen," vysvětloval s úsměvem stoper Slovanu.

Defenzíva selhala, tvrdí Krch

Zatímco modrobílí prožijí závěrečná čtyři ligová kola v klidu, nálada v táboře Bohemians je diametrálně odlišná. Fotbalisté z Ďolíčku vyhráli v této sezóně na cizím trávníku pouze jednou a tristní bilanci nezlomili ani v pondělí.

"První dvacetiminutovka byla vyrovnaná. Po prvním inkasovaném gólu se soupeř uvolnil a dostal se hodně nahoru. Na nás měl naopak destruktivní vliv," postěžoval si trenér Pražanů Martin Hašek. Jeho svěřenci i pod Ještědem demonstrovali, proč mají nejhorší útok z celé ligy. Ve druhém poločase se za nepříznivého stavu 0:3 snažili duel zdramatizovat, jenže v zakončení jim chyběl potřebný klid. Čestný úspěch zaznamenali až z nařízené penalty, kdy Dúbravku překonal levačkou k tyči střídající Berger.

"Dneska však nebyla problémem produktivita, ale naše defenzívní fáze, kterou jsme nezvládli," zlobil se záložník Daniel Krch. Bohemians mají po porážce 4:1 v Liberci na předposlední Hradec pouze čtyřbodový náskok. „Musíme se vzchopit a o body se porvat hned v dalším utkání proti Slavii," tvrdí Krch.

Do Liberce přijela Klokany povzbudit početná skupina fandů, po čtvrtém gólu ve Fryštákově síti však začali sektor pro hosty mohutně opouštět. "Jasně, že jsme to zaregistrovali. Bylo to jejich rozhodnutí a my ho musíme respektovat. Hráli jsme špatně," mrzelo Krcha.

Reklama