Hlavní obsah

Teplice se smířily s odchodem Litsingiho, o místo zabojuje Breite z Varnsdorfu

Josef PešoutSport.czPrávo

Byla to silná a fotbalově hodně kreativní a atraktivní trojice. Jenže během půl roku teplické ofenzivní trio Mahmutovič - Nivaldo - Litsingi ze severu Čech zmizelo. Postupně dalo přednost jiným klubům, takže Mahmutovič po zimním odchodu už na jaře slavil mistrovský titul s Plzní, Nivaldo zamířil v březnu do Dinama Minsk a Litsingi po skončení smlouvy přijal před několika dny nabídku z pražské Sparty.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Záložník Radim Breite se popere o místo v sestavě Teplic.

Článek

Bude Litsingiho odchod pro Teplice ztrátou? Nad jeho působením v severočeském klubu se zamyslel sportovní ředitel Jan Skýpala: „Francimu vypršela smlouva, přesto jsme mu nabízeli její prodloužení. Nebyl spokojen s nabízeným finančním ohodnocením a tak jsme se vnitřně smířili s tím, že v Teplicích dál nebude. Už v závěru minulé sezóny jsme se rozhodli preferovat hráče, kteří tady chtějí hrát."

Přesto na ofenzivního záložníka budou v klubu vzpomínat jen v pozitivním duchu. „Franci týmu pomohl v těžkém období, kdy jsme kvůli výkonnostní krizi měli chvílemi obavy i o záchranu. Byl tady i ve dvou sezónách, v nichž jsme atakovali prvoligové příčky tabulky, které skýtaly naději na postup do evropských pohárů. Celkově odvedl velmi dobrou práci. Respektujeme, že je profesionálem, který chce ve svém věku vydělávat a otázka odchodu byla pro něj klíčová. Ať si vybere, kde ho čeká největší štěstí," řekl Skýpala.

Zatímco Litsingi Teplice opustil, útočník Elvis Bratanovič z Bohemians Praha 1905 se do klubu vrátil. A o místo v základním kádru bude bojovat i záložník Radim Breite, který byl vyhlášen nejlepším hráčem minulého ročníku FNL. V roli kapitána přivedl Varnsdorf k postupové pozici do první ligy, ale tým se do ní nepřihlásil. Breite proto zvolil návrat do mateřského celku.

V generálce na ligu narazí na Drážďany

V Teplicích se potkal s novým trenérem Davidem Vavruškou, jenž svého svěřence dobře zná. „Breiteho jsem měl již v teplické mládeži, u níž jsem kdysi působil. Od té doby vyzrál jako fotbalista i člověk a ve Varnsdorfu se stal lídrem mužstva. Prostě si posun v kariéře odpracoval a jeho výhodou je univerzálnost. Může hrát na různých postech, nepočítá kroky a jeho první myšlenka při kontaktu s míčem směřuje k tomu, aby ho poslal dopředu," charakterizoval Vavruška novou posilu.

Tepličtí již „najeli" na program letní přípravy. Měla by vyvrcholit 18. července zápasem s Dynamem Drážďany v rámci oslav 70 let od založení klubu a 115 let od existence fotbalu v Teplicích.

„Takovou generálku vítám a očekávám výbornou diváckou kulisu. V Drážďanech chodí na stadión přes dvacet tisíc diváků a předpokládám, že mnozí němečtí fanoušci si najdou cestu i do Teplic," dodal Vavruška, pro něhož jsou Teplice po Příbrami a Liberci třetím prvoligovým klubem na postu hlavního trenéra.

Reklama