Hlavní obsah

Trpišovský výhrou přeskočil Cipra. Prokousávali jsme se k ní velmi těžko, řekl

Karviná

V úterý prošli fotbalisté Slavie přes druholigovou Duklu Praha (4:1) do osmifinále domácího poháru, v sobotu si na hřišti Karviné o výhře 3:1 upevnili pozici na čele Fortuna ligy. Jindřich Trpišovský si v 16. kole připsal třiasedmdesátou výhru v pozici trenéra Slavie a odpoutal se od slávistické trenérské legendy Františka Cipra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský během pohárového utkání s Duklou.

Článek

„Stálo nás to ale hodně úsilí. Karviná umí na silné týmy, porazila Plzeň, doma vedla nad Spartou 2:0, proto si toho vítězství velmi vážím," svěřoval se Trpišovský. „I kvůli měkkému terénu nebylo snadné se k nim prokousat a celý první poločas jsme se s tím hodně prali," nastínil předzápasové plány trenér Slavie.

Bezbrankový poločas donutil kouče sešívaných už v poločase ke dvěma změnám. Lehce zraněného Masopusta nahradila zimní posila z Dánska Bah, nevýrazného Oscara vystřídal Olayinka. „Oba pomohli k tomu, že jsme se ve druhém poločase hodně zlepšili. Peter na kraji řádil jako uragán a pomohl otevřít jinak velmi poctivou karvinskou defenzivu," upozornil Trpišovský.

Odemknout pečlivou obranu pomohl i první gól, který po rohu Stanciua vstřelil po přiťuknutí Davida Hovorky objev sezony Sima. „Zase stupidní gól. Samozřejmě jsme věděli, že Stanciu to kope na první tyč, přesto jsme propadli," zlobil se trenér Karviné Juraj Jarábek.

Důležitou úlohu u prvního gólu sehrál obránce Slavie David Hovorka. Obránce Slavie, který na hřišti Karviné odehrál stý ligový zápas, na zadní tyči zastavil míč mířící za brankovou čáru a poslal jej zpět na osamoceného Simu. „Ani jsem o tom jubileu nevěděl. Ale jsem rád, že se vydařilo. Já jsem v Karviné ještě nikdy nevyhrál, takže jsem zlomil vlastně dva milníky," usmíval se Hovorka.

Na Simovu trefu navázal za deset minut Kuchta, Karvinští ale odpověděli snížením Qoseho z pokutového kopu. „Lehce jsem znervózněl, protože bylo do konce ještě pořád deset minut. Karviná má podle mého odhadu snad nejvyšší sestavu v lize, je silná v soubojích, proto jsme se chtěli vyvarovat standardním situacím. Naštěstí jsme výborně zareagovali," poukázal Trpišovský na třetí gól Slavie, který vstřelil čtyři minuty nato Olayinka.

Lingr střídal a nedohrál

Až v 88. minutě se na svůj mateřský trávník vrátil odchovanec Karviné Ondřej Lingr. O šest minut později toho ale asi po střetu s brankářem Bolkem mimo šestnáctku dost litoval.

Zatímco Lingr byl po úderu nohou do hrudi rád, že dýchá, Bolek po doporučení VARu uviděl červenou kartu. A protože Karviná už měla všechna střídání vyčerpaná, čelil poslední standardní situaci zápasu záložník Marek Janečka. „Už jsme ve své ligové kariéře hrál na každém postu a po dnešku i v bráně. Klidně můžu skončit, ale fotbal mě baví, tak končit nechci," vykládal 37letý slovenský fotbalista.

Nad převlékáním do brankářského dresu vůbec neváhal. „Jako kluk jsem v Levoči občas chytal, když brankář nepřišel, takže nějaké zkušenosti mám. Navíc se k tomu stejně nikdo jiný nehlásil," pousmál se Janečka.

Reklama