Hlavní obsah

Trumfy Plzně pro šlágr v Edenu: návrat Kalvacha a Vydra v základu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové Plzni to na jaře drhne. Výsledkově i herně. Experti tvrdí, že je pro soupeře čitelná. Přestože ani Slavia nezáří, doma je silná a vyhrává. Má tedy současná Viktoria vůbec šanci sešívané v sobotním ligovém hitu něčím překvapit? Nabízejí se dva trumfy: návrat záložníka Lukáše Kalvacha a nasazení útočníka Matěje Vydry od začátku.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Plzeňský Matěj Vydra (uprostřed) se snaží prosadit mezi hráči Slovácka.

Článek

Kalvach hrál naposledy pátého února v Brně, kde se zranil. Je tedy přes měsíc mimo. Kouč Michal Bílek má však Kalvacha za nepostradatelného hráče. Po posledním utkání s Olomoucí připustil, že pro důležitý zápas na Slavii by mohl být k dispozici. Zapojil se prý do tréninku.

„Nejedná se o tak dlouhý čas, aby nemohl naskočit. Je to vůdce, organizátor, šéf. Nedivím se Michalovi, že přestože není Kalvach stoprocentně fit, že ho chce využít. Taková utkání rozhodují hráči, kteří je psychicky unesou, pomůžou spoluhráčům. Tohle přesně je Kalvach," říká bývalý prvoligový fotbalista Luděk Zelenka.

„Pro Plzeň je Kalvi strašně důležitý, bez něj je to trochu jiný tým. Propojuje obrannou fázi s útočnou, mění těžiště hry, je výborný pozičně. Pochopitelně má ale herní manko," doplňuje někdejší plzeňský obránce David Limberský.

Druhým trumfem Viktorie by mohla být nejzvučnější zimní posila, útočník Matěj Vydra. Právě pro takové zápasy ho Plzeň angažovala. Borec s více jak 100 starty v anglické Premier League se v základní sestavě objevil zatím jednou. Hra do otevřené obrany by mu mohla sedět.

„Má za sebou těžké zápasy v Anglii, v hlavě ten sobotní zvládne. Otázkou je, jestli je po dlouhém zranění sportovně nachystaný," říká Zelenka. „Plzeň se navíc naučila v určitých pasážích hru zjednodušit nákopem. Tím, že má vepředu dlouhého Chorého, může si tím pomoct. S Vydrou by si tuto možnost vzala. Vydra spíš bude jako žolík," myslí si Zelenka.

Reklama