Hlavní obsah

Úžasný žolík Karabec. Jednou jeho doba stejně nastane, těší se Vrba

Každý trenér potřebuje mít v rukávu také žolíka. Fotbalistu, který se zvedne z lavičky a za krátký čas zbývající do konce dokáže ovlivnit průběh zápasu. A třeba ho i rozhodnout. Karel Brückner míval svého času v národním týmu třeba Milana Baroše, sparťanský Pavel Vrba teď zase má Adama Karabce. A kdyby se sedmnáctiletý mladík vydal ve stopách Barošovy hvězdné kariéry, na Letné by se nikdo nezlobil. „Jednou jeho doba stejně nastane,“ těší se Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Karabec ze Sparty Praha oslavuje gól na 3:1 během utkání s Viktorií Plzeň.

Článek

Souboj dvou bývalých koučů české reprezentace vyzněl ve středeční ligové dohrávce výrazně pro trenéra Sparty.

Michal Bílek při své obnovené premiéře na lavičce Viktorie zaparkoval na Letné nepopulární autobus. Plzeňský beton měl sice dlouho výsledkově navrch, hosté díky gólu po rohu vedli. Jejich pasivní výkon ovšem k úspěchu nevedl.

Pavel Vrba během druhé půle otočil kormidlem a do šlágru rázně vstoupil. Úpravou rozestavení, jímž pozorným expertům připomněl své slavné plzeňské časy. Stejně jako zdařilým střídáním. Adam Karabec nejprve došel pro penaltu, z níž Dávid Hancko vstřelil vítězný gól. Zisk tří bodů pak sám jistil trefou na konečných 3:1.

„Kluci měli šance i v první půli, mohlo se rozhodnout dřív. Hložanova vyrovnávací branka nás hodně zvedla, pak už jsem věřil, že utkání dotáhneme do vítězného konce," líčí Karabec v rozhovoru pro klubovou televizi.

Sparta nechce nic uspěchat

Otázkou je, jak dlouho ještě zůstane jen žolíkem. Zda už nemá na celý zápas.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Adam Karabec oslavuje vstřelený gól, Letenští ve šlágru vyhráli nad Plzní.

„Adam je mladý hráč, hodně perspektivní a zajímavý. Zkušenosti samozřejmě musí sbírat. I když bude hrát třeba 15 nebo 20 minut. Vidíte, že pokud nastoupí, vždycky nám pomůže. Je otázka, jestli je v 17 letech připraven, aby od začátku předváděl takové výkony, jako když nastoupí na část utkání. Já to říkám tak, jak to cítím," zamýšlí se Vrba.

„Jednou jeho doba stejně nastane. My si ho připravujeme, že jednou bude možná klíčovým hráčem Sparty. Nechceme ale nic uspěchat. Máme tady kvalitní kádr. Kara je trpělivý, důsledný, fantasticky trénuje a já jsem přesvědčený, že v budoucnu Spartě hodně pomůže," slibuje kouč.

Stále připraven, ukázal Hanousek

Vyšel mu ostatně i trochu nečekaný tah s Matějem Hanouskem. Obránce, do něhož se někteří letenští fanoušci rádi trefují, se při Polidarově absenci do základní sestavy vrátil poprvé od března. A nezklamal.

„Těšil jsem se, po delší době jsem dostal šanci hrát. Příjemná výhra, derby se Slavií je víc, ale Plzeň také patří v poslední době do špičky. Prohrávali jsme, ale pak se to k nám otočilo, protože jsme celých 90 minut byli lepším týmem," cení si Hanousek.

„Naposled hrál v Budějovicích, kde nám zápas moc nevyšel. Ve Spartě ale hráči pracují tak, že se chtějí dostat do sestavy. Pokud pracují, prostor dostanou a pak už to záleží na nich. Kariéru ve Spartě si dělají sami. Hanousek prokázal svou kvalitu. Je vidět, že s ním musíme dál počítat," hodnotí Vrba.

„Jsem strašně rád, i když jeho pozice v posledních dnech nebyla úplně optimální. Ukázal, že je připraven, v zápase nám pomohl. To je pro mě nejdůležitější. Hráči, kteří jsou na lavičce nebo se na ni ani nedostanou, tak jsou přesto připraveni, aby Spartě pomohli. To je úžasné," zdůrazňuje trenér.

Koncovka bude napínavá

Sparta se sice tři kola před koncem ligy dostala díky lepšímu skóre na druhou příčku před Jablonec, v bitvě o kvalifikaci Ligy mistrů ale ještě nemá vyhráno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Havel z Viktorie Plzeň a Matěj Hanousek ze Sparty Praha.

„Věřím, že výhra nám hodně pomůže. V týmu bude klid a budeme si věřit na další zápas," věří Karabec před nedělní partií v Mladé Boleslavi.

„Hodně se píše, že los má Jablonec papírově lehčí. Asi jo, ale v lize není lehkého soupeře. Teď třeba hraje v Příbrami, které svitla naděje na záchranu, a to pro ně bude hodně těžký zápas. My musíme ke každému dalšímu přistoupit jako proti Plzni. V tom případě se pak nemáme čeho obávat," přidává se Hanousek.

Reklama