Hlavní obsah

VAR bude v posledním kole jen na polovině zápasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako v minulých letech bude v polovině utkání posledního kola základní části fotbalové Fortuna ligy scházet VAR. Není dostatek techniky. Video asistent rozhodčího nebude k dispozici na zápasech Bohemians - Pardubice, Jablonec - Mladá Boleslav, Zlín - Karviná a Plzeň - Teplice. Od příští sezony by mělo být už připravené VAR centrum, O2 TV jako majitel vysílacích práv na ligu pro příštích pět let jej buduje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Tomáš Klíma a jeho asistent Petr Caletka u videa během semifinále MOL Cupu Sparta Praha - FK Jablonec.

Článek

Nejprve k aktuální potíži. VAR dohlédne na duely Olomouce se Spartou, Hradce Králové se Slavií, Baníku Ostrava s Libercem a Českými Budějovicemi se Slováckem. Větší pokrytí souběžně hraných zápasů není momentálně možné.

„Za absencí systému VAR na čtyřech zápasech 30. kola FORTUNA:LIGY stojí kapacitní důvody ve specializovaném vozovém parku, k čemuž docházelo i v předchozích sezonách právě v momentech, kdy mají v závěrečné části ročníku všechna utkání jednotný čas výkopu. Věříme, že se tento problém podaří v blízké budoucnosti vyřešit vybudováním VAR centra,“ říká Pavel Jahoda, ředitel komunikace profesionálních soutěží LFA.

Ligová fotbalová asociace oželela VAR například v důležité záchranářské bitvě mezi Zlínem a Karvinou. „LFA na základě těchto skutečností určila, že vedle televizních zápasů bude systém VAR využit také na dvou duelech, v nichž se bude rozhodovat o postupu do Skupiny o titul,“ vysvětluje Jahoda.

Libor Kovařík o (ne)fungování VAR. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Od nového ročníku ligy, která ponese název sázkové společnosti Chance, bude k dispozici centrum VAR, odkud budou rozhodčí u videa kontrolovat všechny zápasy. Podobné centrály mají například německá bundesliga nebo francouzská Ligue 1. Sudí z VAR už tak tedy nebudou na stadionech, na nich bude jen technika, což umožní dohlížet na všechny zápasy bez ohledu na to, kdy se budou hrát.

O2 TV měla coby vítěz tendru na televizní vysílací práva povinnost toto centrum vybudovat. „Pracujeme na tom, lokalitu máme a řešíme dodání odpovídající techniky. Vše bychom měli společně s LFA a s rozhodčími představit před novým ligovým ročníkem, centrála od léta bude,“ podotýká David Solnař, tiskový mluvčí O2 TV Sport. Místo, kde bude centrum zřízené, zatím zůstává v tajnosti.

Také platí, že O2 TV od nového ročníku zajistí kalibrovanou čáru pro posuzování ofsajdových situací.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.