Hlavní obsah

Vězni uklidili sníh z hřiště v Jablonci, liga bude na dobré trávě

JABLONEC NAD NISOU

Vězni ze Stráže pod Ralskem odklidili v pondělí kolem poledne poslední sníh z fotbalového trávníku v Jablonci nad Nisou, kde začne v 17:30 prvoligové utkání mezi domácím FK Baumit a Viktorií Plzeň. Hřiště sice zůstane měkké a mokré, ale díky umělému vyhřívání bude dobře připravené. Ještě v pátek na něm leželo až 70 centimetrů sněhu. ČTK to řekl technický ředitel FK Baumit Vladislav Kavan.

Foto: Břetislav Fiala, Právo

Jeden z vězňů odklízí sníh na stadiónu v Jablonci nad Nisou.

Článek

"Odpoledne vězni uklidí tribuny. Kromě nich sníh likviduje ze stadiónu pět našich zaměstnanců a svým nakladačem nám sponzorsky pomáhá firma Evžen Dvořák. Vězni sníh dostali na okraje hřiště a nakladač ho odváží do rohů a za branky," uvedl Kavan. Sníh je odhrnutý i z parkovišť a z přístupových cest ke stadiónu.

Vězni používají lopaty nebo hrabla. O zimní oblečení a jídlo se jim postarala věznice. Klub jim zajišťuje teplé nápoje. "S prací vězňů jsme spokojeni. Aby měli k úklidu větší motivaci, rozdali jsme jim nějaké cigarety," prohlásil Kavan.

Podle ředitele strážské věznice Františka Vacha vyjelo do Jablonce 40 odsouzených již v neděli. "Do naší věznice se dostali kvůli méně závažným trestným činům, jako jsou drobné krádeže, podvody nebo neplacení alimentů. Střeží je dva dozorci," řekl Vach. Věznice se s klubem na pomoci při úklidu sněhu domluvila již v pátek. Do Jablonce poslala odsouzené, kteří jinak pracují v lesích a ve výrobně zelí.

"Letos odstraňujeme sníh na fotbalovém stadiónu poprvé. V minulosti jsme ho ale při kalamitě likvidovali z trávníku v Jablonci a v Liberci vícekrát. Na libereckém Slovanu pracuje 20 až 25 vězňů celou sezónu, uklízejí tam tribuny a okolí stadiónu," konstatoval Vach. Práce vězňů se fotbalovým klubům vyplatí, protože je vyjde mnohem levněji, než kdyby si na ni najaly klasické firmy. Vach řekl, že průměrný měsíční plat odsouzených za úklid sněhu by byl něco přes 6000 korun.

Ve strážské věznici si odpykává tresty 1020 mužů, do zaměstnání jich chodí 878. Ve Stráži pracují v hale, kde se montují elektroinstalace pro osobní automobily. Zaměstnání získali také ve strojírenství nebo v zemědělství. V dubnu drátkovali na Litoměřicku chmel.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články