Hlavní obsah

VIDEO: "Cinklé jaro" Peltu neinspirovalo. Paralelu s doporučeními disciplinárce při emigraci Kubíka také nevnímá

Zdeněk PavlisSport.cz

Žádná amnestie! Na to slovo je první muž českého fotbalu Miroslav Pelta obvzláště alergický. Svůj krok, který mu strahovská generalita odsouhlasila, nazývá systémovým opatřením. Přitom přeloženo do řeči obyčejných fotbalových smrtelníků jde jen a jen o to, že disciplinární komise Fotbalové asociace ČR přestává řešit probíhající korupční kauzu vyvolanou loni v září majitelem Sparty Danielem Křetínským a začne se jí zabývat až ve chvíli, kdy k nějakým závěrům dospěje policie. Tedy, pokud k nim dospěje. Což se ovšem netýká jen sparťanského obvinění adresovaného Plzni, ale i všech korupčních kauz, které se třeba v budoucnu objeví. Disciplinární komise je odstavena na vedlejší kolej, neboť vše, co s korupcí a sázkami ve fotbale souvisí, bude napříště šetřit výhradně policie.

Miroslav PeltaVideo: Sport.cz

 
Článek

Sehrála při vašich myšlenkách na systémové opatření, jímž jste si upravili disciplinární řád k obrazu svému a omezili pravomoci disciplinární komise, vaše neblahá osobní zkušenost z korupční aféry v roce 2004? Nic vám v ní také nebylo prokázáno, souzen, ani odsouzen jste nebyl, váš výrok o tom, že ,všechno bylo cinklé´ však navždy zlidověl...

Takto jsem neuvažoval.

A uvažoval jste třeba o tom, že naposledy podobným způsobem zasáhlo vedení fotbalu do jednání a verdiktů disciplinární komise snad naposledy v roce osma, resp, devětaosmdesátém, kdy jí dalo doporučení, jak postupovat v případě emigrantů Kubíka a Knoflíčka?

Na rozdíl od vzpomínané minulosti my postupovali transparentně. Nevolal jsem si Goldu, ani členy disciplinární komise, nenařizoval jsem, jak mají postupovat. Udělali jsme systémovou změnu, rozšířili disciplinární řád  a přijali systémové řešení.

Ale takové, které se právě hodilo, protože to bylo momentálně zapotřebí. Aby se neuškodilo Spartě...

Nejsem ani na straně Plzně, ani Sparty, nechci nikomu pomáhat, ani dávat výhodu. Dostáváme se ale do situace, kdy by oznamovatel korupce měl být trestaný za poškození jména fotbalu, z čehož vzniká nebezpečný precedens...

Takto nevzniká, když jste si ohnuli fotbalové zákony, jak se vám právě hodilo?

Jsme občanské sdružení, které žije z peněz partnerů i státu. Korupční aféry představují nekonečný příběh, který fotbalu škodí. Rozhodli jsme se proto šetření disciplinární komise zastavit do doby, než budou k dispozici konkrétní fakta z šetření policie. Pak se disciplinární komise může vrátit k došetření případů.

Zastavit, nebo doporučit komisi, aby se šetřením dál nezabývala?

Pochopitelně doporučit, protože my jí nic nenařizujeme a ani nařizovat nemůžeme. Jen jsme jí doporučili, aby šetření přerušila.

Takže když nebudou členové komise po rezignaci svého předsedy patřičně loajální k vám a k vašim lidem ve strahovské generalitě, nemusejí doporučení respektovat a mohou v šetření pokračovat? A třeba i trvat na tom, aby jim majitel Sparty Křetínský předložil slibované důkazy o plzeňské korupci?

To mohou. Nemáme pravomoc k tomu, abychom jim v tom zabránili.

Vy si ale mezitím určitě vyberete nového předsedu disciplinární komise...

Budeme se tím zabývat 4. února.

Tedy v den, kdy měl Křetínský doručit exšéfovi disciplinární komise avizované důkazy, k čemuž se celé dlouhé týdny neměl.  Nebylo by taktičtější a diplomatičtější počkat, jestli disciplinární komisi vůbec něco donese?

Jestli pan Křetínský má nebo nemá důkazy, ať je nyní předloží policii. Škody napáchané na fotbale jsou už tak značné, protože celá kauza se táhne hodně dlouho.

Takže jste si zahrál na fotbalového prezidenta a vyhlásil nad korupcí všeobecnou amnestii. Tedy amnestii v úvozovkách, protože jste se dopředu ohradil, že o žádnou amnestii nejde!

A také že nejde. Nikdo není omilostněn, ani zbaven viny. Naopak bych chtěl, aby tento krok byl vnímán jako apel, že musíme korupci z fotbalu vymýtit.

Asi se vám hodně ulevilo, když předseda disciplinární komise Golda sám rezignoval...

Bylo to jeho svobodné rozhodnutí. Můj návrh výkonný výbor jednomyslně schválil, on s ním nesouhlasil a rezignoval. Nedělejme z toho tragédii.

Z Goldovy rezignace nikdo přece tragédii nedělá. Fotbalový národ si jen cení toho, že se našel člověk, který si za názorem stojí a nemíní zametat korupční kauzy pod koberec. Což je mimochodem citace exšéfa disciplinární komise...

Naše názory se sice rozcházely, ale já si jeho práce cením.

Ve shodě jste ale nebyli. Požadoval byste jeho odvolání poté, co vám vaši lidé ve výkonném výboru návrh na změnu v boji proti korupci odsouhlasili?

Goldovo odvolání bych neinicioval, i když měl jiný právní pohled než já. Tvrdím, že jedině za pomoci policie můžeme dotáhnout korupční kauzy do konce. Ona má legitimní prostředky, jak je šetřit - telefonními odposlechy počínaje a třeba domovními prohlídkami konče. My jsme bezbranní.

Ale v minulosti fotbal až tak bezbranný nebyl. Jen připomeňme cinklé jaro 2004 a tresty vynesené Goldovým předchůdcem Károlyim, či nedávnou kauzu Olomouce a střížkovských Bohemians...

Jenže i třeba kauza Olomouce a Bohemins se pořád táhne. Golda sice trestal, odečetl Olomouci body a udělil jí finanční pokutu, civilní soud jí ovšem pokaždé zatím zprostil viny. Nikdo není odsouzený, takže v případě, že se obvinění neprokáže, hrozí žaloba na Fotbalovou asociaci za poškození jména a požadavek na náhradu škody. Podobným případům proto chceme předejít a tudíž disciplinární komisi doporučujeme, aby se případy zabývala až v době, kdy skončí šetření policie.

To ovšem může v případě fotbalových kauz trvat roky, protože pro protikorupční policii zavalenou případy uplácení v celé společnosti není fotbal rozhodně prioritou. Znamená to, že budete vynášet tresty, odečítat body a třeba i přeřazovat viníky do nižších soutěží s takovýmto časovým odstupem?

O tom všem budeme ještě dál jednat, ale trvám na tom, že jen policie má možnost prokázat, zda ke korupčnímu jednání došlo či nikoli.

Čímž dáváte fotbalu signál, aby se nikdo nepokoušel na korupční jednání upozorňovat, natož pak chodit na Strahov s nějakým oznámením, protože ho stejně nevyslyšíte. Od toho je přece policie...

To v žádném případě, jen se chceme pohybovat v rámci platných zákonů. Ve fotbalové asociaci pracuje jako bezpečnostní manažer Martin Synecký, který bude podobné podněty přijímat a promptně je předávat policii.

Měl udělat fotbal za korupcí tlustou čáru?
Ano
5,4 %
Ne
94,6 %
Celkem hlasovalo 11339 čtenářů.

Reklama

Související témata: