Hlavní obsah

VIDEOPŘENOS: Vynese Goldův tribunál ortel v olomoucké korupční kauze?

zp, dosSport.cz

Těžko soudit, zda strahovský fotbalový tribunál verdikt v olomoucké korupční kauze skutečně vynese už dnes. Po událostech posledních dnů, kdy nejprve v pátek vyzval předseda představenstva Sigmy Josef Lébr na Ligovém shromáždění k abdikaci šéfa disciplinární komise Goldu, aby se o 48 hodin později dočkal rezignace samotného předsedy svazu Haška, si v českém fotbale nemůže být nikdo ničím jistý. Závěry z mimořádného jednání fotbalového tribunálu, které můžete sledovat od v přímém videopřenosu na Sport.cz, však budou každopádně zajímavé.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Předseda představenstva fotbalové Olomouce Josef Lébr (vpravo) ještě ve svorné jednotě s bývalým ředitelem klubu Jiří Kubíčkem,

Článek

Pokud by disciplinární komise dala na Kubíčkovu nahrávku jeho rozhovoru s bývalým pokladníkem klubu Ladislavem Římským a další výpovědi svědků, hrozí fotbalové Olomouci vyloučení z nejvyšší soutěže.

Samozřejmě jako nejvyšší možný trest, protože škála sankcí je široká a zahrnuje i odpočet bodů v kombinaci s finanční pokutou. Tak, jako se to stalo střížkovským Bohemians, kteří před rokem s údajnou korupcí v posledním kole předminulého ligového ročníku vyrukovali, ale protože žádné hodnověrné důkazy nepředložili, odešli od disciplinární komise s šestimiliónovou pokutou a dvaceti minusovými body.

Někdejší sportovní ředitel Hanáků Jiří Kubíček totiž vyrukoval u olomouckého okresního soudu, který celý případ rovněž projednává, s audionahrávkou, ze které se dá dedukovat, že se pokus o uplácení částkou 300 tisíc korun skutečně před zápasem Olomouc – Bohemians chystal. Člen odvolací a revizní komise Lněnička navíc potvrdil, že hned po inkriminovaném střetnutí mu majitel fotbalového Střížkova chtěl dát takovýto finanční obnos do úschovy.

Tím dostala celá kauza nové dimenze, které ale vedení Sigmy pochopitelně odmítá. Nelíbí se mu, že se předseda disciplinární komise Golda schází potají s Kubíčkem, aby si audionahrávku poslechl, že se šéf fotbalového tribunálu během jednání radí s členem odvolací a revizní komise Lněničkou, který v celé kauze figuruje i jako svědek, přičemž by měl následně posuzovat případné odvolání Olomouce proti verdiktu disciplinární komise.

„Když se loni objevily na světle světa odposlechy člena výkonného výboru Voženílka, označil je Golda za nelegální a nezabýval se jimi. A nelegální nahrávkou Kubíčka se najednou zabývá,“ předhodil olomoucký šéf Josef Lébr fakta, jež mu hlava nebere a na jejichž základě vyzval na Ligovém shromáždění Goldu k rezignaci.

Dokonce začal spořádat i konspirační teorie... „Mohlo by jít i o to, že předseda disciplinární komise Golda je blízkým spolupracovníkem pana Hušáka v Sazce. A já to byl, kdo společně s panem Vítkem skupoval některé pohledávky, jež vedly k pádu Sazky,“ přišel s jednou z takovýchto konstrukcí Lébr.

Golda samo sebou rezignovat odmítl a dnes celý případ olomoucké kauzy posuzuje. Den po pádu Ivana Haška, jenž ho na Strahov přivedl a do čela disciplinární komise prosadil. Před tím, než rozhodne olomoucký okresní soud, který případ odročil na červenec.

Proto bude zajímavé, zda rozsudek skutečně vynese už dnes.

Reklama

Související témata: