Hlavní obsah

Viktoria až na dřeň! V životě jsou důležitější věci než fotbal, říká tvář projektu, záložník Sýkora

S Viktorkou až na dřeň! Tak se jmenuje projekt, v jehož rámci hodlá fotbalová Plzeň oslovit všechny sportovní kluby i širokou veřejnost celého Plzeňského kraje. Cíl? Noví členové Registru dárců kostní dřeně. „Jdeme příkladem, do Registru opětovně vstupují hráči A-týmu, juniorských výběrů i kluboví zaměstnanci," řekl klubový mluvčí Václav Hanzlík.

Foto: FCVP/Ondřej Pastor

Záložník Viktorie Plzeň Jan Sýkora a primář hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň Pavel Jindra.

Článek
Fotogalerie

Přímo v Doosan Areně ve středu do Registru dárců vstoupili například záložníci Lukáš Kalvach, Adam Vlkanova nebo Jan Sýkora, který je tváří celého projektu. „Jsem rád, že jsme se do projektu jako klub zapojili, v životě jsou důležitější věci než fotbal. Toto je jedna z nich. Když můžeme někomu pomoct v životní výzvě, je to jenom dobře," uvedl Sýkora.

Viktoria spolupracuje s Nadací pro transplantaci kostní dřeně od roku 2011. Posledních pět let je její podpora trvalá. Zástupci Registru už v jednom případě kontaktovali hráče Plzně (obránce Milana Havla), že byl vytipován do úzkého okruhu lidí, kteří byli vhodní pro pomoc pacienta s vážnou nemocí. Vybrán nakonec nebyl, podstoupil však finální odběry.

To stoper bundesligového Lipska Willi Orbán zkraje února kostní dřeň daroval. Pacientovi s leukémií. Třicetiletý maďarský reprezentant vzhledem k tomu zmeškal ligový zápas. Po takovém zákroku je doporučena desetidenní pauza. „Shoda parametrů a kritérií kostní dřeně jsou velmi vzácné. Takže pokud na vás dojde, není o čem. Musíte se k tomu postavit čelem a pomoct," podotkl Sýkora.

Celý vstupní proces je velmi rychlý a naprosto bezbolestný, spočívá pouze v krátkém vytření slin z dutiny ústní. „Přesvědčil jsem se, že opravdu stačí jen pár vteřin a můžete zvýšit naději někomu, kdo zrovna svádí ten nejtěžší životní souboj," dodal Sýkora.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Jan Sýkora, Lukáš Kalvach a Adam Vlkanova odebírají vzorky DNA.

Na následující čtyři domácí ligové zápasy (Bohemians, Jablonec, Zlín, Teplice) Viktoria pozve vždy čtyři regionální kluby. Připraví pro ně vstupenky, autobusovou dopravu a malé občerstvení. Zástupci těchto klubů ve speciálním stanu před Doosan Arenou budou následovat Sýkoru a spol. a vstoupí do Registru dárců.

„Pokud se k nim přidají další zájemci z řad široké veřejnosti, bude to skvělé. Vstupní stan bude otevřený pro všechny a čím více nás bude, tím budeme raději," prohlásil obchodně-marketingový manažer Viktorie Jaromír Hamouz.

Reklama