Hlavní obsah

Vršovice mají dalšího Panenku. Hrdina Slavie dloubl penaltu pro dcerku

Praha
Aktualizováno

Prokázal velkou drzost i nervy ze železa. Za bezbrankového stavu pár minut před koncem si vzal míč a penaltu proměnil dloubáčkem ve stylu Antonína Panenky. „Věřil jsem si. Hlavou mi ale také proběhlo, jak bych vypadal, kdyby brankář zůstal stát,“ líčí Tomáš Souček, fotbalista Slavie. Elegantní gól věnuje novorozené dcerce Terezce, které je teprve jeden měsíc. Na jeho výpověď po výhře 2:0 nad Teplicemi se můžete podívat v přiloženém videu.

Slávistický Panenka Tomáš Souček. Proměněnou penaltu věnoval dceřiVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Před měsícem opustil soustředění ve Španělsku, aby mohl být u porodu. A hned při první příležitosti daroval Terezce parádní trefu.

„Gól je pro dcerku. Sice se nedívala, ale byla poprvé doma, když v televizi běžel nás zápas," usmívá se reprezentant Tomáš Souček.

Překvapilo mě, že šel Tomáš Souček na penaltu, přiznal trenér Slavie TrpišovskýVideo: Sport.cz

Při penaltové exekuci dal bokem i kapitána Škodu. „Penalta byla právě na Milana, tak jsem šel já. Trénoval jsem ji den před zápasem. A protože jsem ji v lize kopal poprvé, řekl jsem si, že mě Grigar nezná a skočí do strany. Což se naštěstí stalo," libuje si.

Paradoxem je, že po srážce se spoluhráčem Zmrhalem utrpěl krvavé zranění v obličeji, které muselo spravit osm stehů a utišující injekce.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Byl to boj, ale Slavia porazila Teplice 2:0.

Drzoun všechny překvapil

Zkušený gólman se stal jeho obětí. „Kdyby penaltu tradičně kopal Škoda, asi bych riskl a zůstal stát, i kdybych měl pak vypadat jako pitomec. Od Součka jsem ale něco takového nečekal," líčí Tomáš Grigar.

Souček překvapil i své spoluhráče. „V kabině jsme se všichni shodli, že předvedl něco, co má koule," oceňuje Petr Ševčík, posila z Liberce.

Trenér Jindřich Trpišovský se na penalty nerad dívá. „Když jsem se díval, čtyři z pěti jme nedali. Tak jsem se koukat přestal, od té doby všechny penalty proměňujeme," usmívá se.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Žitný (vlevo) z Teplic a Tomáš Souček ze Slavie.

Souček ovšem zaskočil i jeho. „Až dneska jsem zjistil, že má na takové zakončení. Byl jsem malinko překvapený, že si míč bere právě on, máme určené jiné exekutory. Důležité však je, kdo si v danou chvíli nejvíc věří," poukazuje trenér.

Panenkovské řešení od Součka rozhodně nečekal. „Překvapil mě. Udělal to dobře. Dokázal, že už je mentálně vyspělý a velký hráč. Předvést smělé zakončení za takové situace, navíc neodehrál svůj nejlepší zápas. Je odchovanec, na Slavii mu strašně záleží. Dobře ho znám, ještě před dvěma lety by takovou kuráž nenašel," dodává Trpišovský s dovětkem, že Souček roste pro zahraničí.

Reklama