Hlavní obsah

Z krajského přeboru hvězdou ligy? Možná je to špatný signál, říká bývalý reprezentant

Málokdo znal fotbalistu Jakuba Urbance ještě krátce před výkopem duelu jeho Teplic s mistrovskou Plzní v úvodním kole nejvyšší soutěže. Pak přišel šok. 30letý hráč dal při svém prvoligovém debutu dva góly a z penalty v nastaveném čase útočil na hattrick, kterým mohl Severočechům zajistit tříbodový zisk. Jeho záměr sice zhatil gólman Staněk, i tak je Urbancovo jméno po remíze 2:2 možná vůbec neskloňovanějším po prvním kole. „Je fakt dobré, že i kluk v těchhle letech se prosadí v nejvyšší soutěži, to se mi líbí,“ neskrývá radost Václav Němeček, bývalý reprezentant, v pořadu Přímák na Sport.cz.

Příběh Jakuba Urbance v pořadu Přímák s Václavem Němečkem na Sport.cz.Video: Sport.cz

 
Článek

Urbanec před necelým rokem působil jen v rezervním týmu Viktorie Žižkov, tedy v Pražském přeboru, který je v rámci pyramidy českého fotbalu na páté nejvyšší úrovni. Dříve také Urbanec hrál za divizní Novou Paku, odkud pochází, či třetiligový Převýšov.

„Myslím, že to je hlavně o tom, zvyknout si na jiné tempo," přemítá někdejší opora Sparty nad tím, co bylo klíčem k tomu, že Urbanec zářil.

Fotbalový pořad Přímák s expertem  Václavem Němečkem.Video: Sport.cz

Urbancův úspěch však může expertům zamotat hlavy v tom směru, jak je vlastně česká nejvyšší soutěž kvalitní, když se v ní okamžitě prosadí borec, jenž válel mezi amatéry. „Možná je to i špatný signál, když o tom člověk přemýšlí, že vlastně rozdíl mezi první ligou a ostatními soutěžemi není tak propastný, což je k zamyšlení," uvažuje nahlas bývalý hráč Hradce Králové, Sparty i národního mužstva.

„Tím nechci shazovat jeho kvality, hrál výborně, udělal úplně skvělý zápas," ujišťuje dnes již 55letý expert. Výkon střelce dvou branek teplického mužstva dokázal ocenit.

Měl však jít Urbanec kopat penaltu v nastaveném čase? Jak je to asi s nervozitou u hráče v jeho věku, přestože jde o ligového debutanta? A jak na něj přišel kouč Jiří Jarošík?

Více najdete ve videu z pořadu Přímák, který si můžete také přehrát celý v podobě videa či podcastu.

Reklama

Související témata: