Hlavní obsah

Ženská od sporáku, Italův nástup, domácí výbuch. Jaké byly premiéry trenérů Sparty?

Praha

Nové koště dobře mete. Také ve fotbale často funguje, že čerstvě jmenovaný trenér hned v premiéře mužstvo zvedne. Nebo taky ne... Má se tedy Olomouc bát, že Sparta na jejím hřišti nastoupí poprvé pod vedením Václav Kotala? Půjde již o desátý debut od doby, kdy na Letné skončil Vítězslav Lavička. Poslední muž, který Spartu dovedl k mistrovskému titulu. Bilance premiér jeho následníků není až tak přesvědčivá. Tři výhry, čtyři remízy a dvě porážky. Připomeňme si ve stručnosti, jak proběhly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Bořek Dočkal a Ondřej Mazuch v marné diskusi s rozhodčím Pavlem Královcem a asistentkou Lucií Ratajovou po sporném gólu na 3:3 v Brně.

Článek

Zdeněk Ščasný: Liberec - Sparta 2:1 (duben 2015) - Tým v předchozím kole vyhrál derby se Slavií ještě s Lavičkou, který však byl odvolán poté, co pak Sparta vypadla ve čtvrtfinále poháru s Jabloncem. Ščasný začal na hřišti zachraňujícího se Slovanu. A Liberec adepta na titul chybujícího v obraně pokořil. Sparta přišla o sérii deseti zápasů bez prohry, titul jí unikal.

David Holoubek: Brno - Sparta 3:3 (říjen 2016) - Kouč od dorostu začal senzačním vítězstvím nad Interem Milán v Evropské lize. Tři dny poté ztratilo mužstvo vyhraný zápas, když v nastavení Hyčka vyrovnal. Gól padl z ofsajdu, který neodmávala asistentka Ratajová. Dostala stop na čtyři zápasy, Koubek s Váchou zase byli potrestáni za výroky na její adresu, ať se vrátí ke sporáku... Sparta čekala na výhru již čtyři kola.

Tomáš Požár: Sparta - Bohemians 1:0 (únor 2017)- Holoubek neměl potřebnou licenci, od zimy ho tak oficiálně zaštítil jeho nadřízený. Tři dny po pohárovém debaklu v Rostově začalo ligové jaro nejtěsnější výhrou. O osudu derby rozhodl záložník Čermák, který vstřelil svůj vůbec první ligový gól za Spartu.

Čtyři prohry v řadě, to na hráče vliv má. My se je z toho snažíme dostat, říká nový trenér Sparty Václav KotalVideo: Sport.cz

Petr Rada: Sparta - Zlín 0:0 (březen 2017) - Dvojice Požár, Holoubek byla kvůli špatným výsledkům odvolána, nahradil ji zkušený bývalý kouč národního týmu. Začal plichtou, která byla další citelnou ztrátou bodů. Ševci v závěru dohrávali o deseti, Letenští však přesilovku nevyužili a umocnili svou krizi.

Andrea Stramaccioni: Sparta - Bohemians 1:1 (červenec 2017) - Rada během jara mužstvo oživil, prodloužení smlouvy se však nedočkal. Následovalo fatální spuštění projektu s italským realizačním týmem a nákupem houfu zahraničních hráčů. Stramaccionimu nevyšla pohárová premiéra v Bělehradě, nevyhrál ani v derby, přestože Lafata z penalty vstřelil svůj jubilejní 200. ligový gól a v závěru po téměř jedenácti měsících nastoupil i Rosický. Klokan Šmíd dvě minuty před koncem vyrovnal.

Pavel Hapal: Karviná - Sparta 1:1 (březen 2018) - Italovi se nevedlo a matný start jara už nepřečkal. Pražané proto od slovenské reprezentace do 21 let odloudili svého bývalého hráče. Když už se zdálo, že český internacionál díky Kangově gólu začne vítězně, tři minuty před koncem vyrovnal Wágner. Hosté byli potrestáni za pasivnější výkon v závěru a potřetí za sebou jen remizovali 1:1.

Sparta asi není pro každého, říká na adresu odvolaného Václava Jílka Tomáš RosickýVideo: Sport.cz

Zdeněk Ščasný: Jablonec - Sparta 1:2 (červenec 2018) - Pohnutý začátek sezony. Hapal ještě v prvním kole zdolal Opavu, po pohárovém výbuchu se Suboticí ovšem usedl na lavičku krizový kouč. Kotel nespokojených hostujících fanoušků během utkání vyvolával jméno kouče soupeře Rady, nicméně Ščasný se vrátil vítězně.

Michal Horňák: Opava - Sparta 0:3 (duben 2019) - Ani další sezona se nepovedla... Krizi podtrhla domácí porážka 1:3 s předposlední Karvinou a pohárový výprask 0:3 na Slavii. Ščasného kolo před koncem základní části nahradil jeho asistent. Horňák začal ve Slezsku bezpečnou výhrou. Skóre otevřel obránce Hanousek, který si teprve ve svém 131. startu připsal první ligový gól.

Václav Jílek: Sparta - Slovácko 0:2 (červenec 2019) - Jako trvalé řešení přišel z Olomouce bývalý sparťanský asistent. Po rekordně krátké letní přípravě začal pořádným šokem. Letenští v úvodním duelu sezony nebodovali poprvé po devíti letech od porážky 1:2 v Hradci Králové v roce 2010... Slovácko navíc oslavilo svou vůbec první výhru na Spartě, z předchozích sedmnácti pokusů tady dokázalo pouze jednou remizovat.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články