Hlavní obsah

Bohemians vzdali postup, nahoru nejdou ani Domažlice! Druhou ligu si zkusí Vyšehrad. A kdo dál?

Praha
Aktualizováno

Šok! Fotbalisté Bohemians Praha, kteří zvítězili v ČFL, se vzdali práva na postup do druhé nejvyšší soutěže. Tu si místo nich zahraje poprvé v historii Slavoj Vyšehrad, třetí tým tabulky ČFL. A přesunům není konec. Druhou ligu si nezahrají ani druhé Domažlice, farma Plzně, která zájem zprvu naznačila.

Foto: Sport.cz

Fotbalisté Slavoje Vyšehrad s fanoušky.

Článek

FNL tak má před středečním losováním jen 15 účastníků. Dojde při doplňování na čtvrtý tým ČFL Chrudim, či někoho dalšího?

„Dle soutěžního řádu nabídlo vedení profesionálních soutěží účast ve Fotbalové národní lize dalším celkům České fotbalové ligy, které následují za celkem Bohemians Praha, jež svou účast odmítl. O bližších informacích k tomuto tématu budeme veřejnost i média informovat na zítřejší tiskové konferenci po Ligovém shromáždění," informoval dnes média v tiskové zprávě Tomáš Bárta, šéf oddělení profesionálních soutěží FAČR.

Vyšehrad nabídku bere. "Mohu potvrdit, že jsme byli osloveni FAČR s nabídkou účasti ve Fotbalové národní lize, kterou využijeme a akceptujeme. Ve středu se tak zúčastníme losování jejího nového ročníku," řekl majitel Slavoje a současně trenér Jaroslav Klíma. Vyšehrad si zahraje v profesionální soutěži poprvé ve své historii, která čítá 108 let.

Majitel FK Bohemians Praha Karel Kapr uvedl, že střížkovský tým mužů v novém ročníku nebude startovat v žádné z republikových soutěží. "Od nové sezóny bude hrát pražský přebor. Po třiadvaceti letech působení ve fotbalu mi už chybí motivace pohybovat se v prostředí, kde nejsou dodržována pravidla. To lze doložit i na nejnovější kauze Čáslav, která byla po skončení ČFL administrativně posláno do divize. FAČR nedodržuje předpisy, společenské klima v našem fotbalu je špatné a nedůstojné," uvedl Kapr.

Šéf střížkovského celku už dlouhá léta vede spor s Bohemians Praha 1905 o nástupnictví po FC Bohemians, kteří v roce 2005 zkrachovali. V kauze podával i žalobu na FAČR.

Domažlice až za rok

Domažlice původně měly nahradit Viktorii Žižkov. Ta nedostala potřebnou licenci. Právě na stadiónu Žižkova by měl hrát Vyšehrad, jehož hřiště má umělý povrch a zázemí podle všeho nesplňuje podmínky pro druhou ligu. Další alternativou je hřiště Horních Počernic.

Co zastavilo v rozletu Domažlice? Na prvním místě jmenoval prezident klubu Jaroslav Ticháček těžkosti s "technickou úpravou stadiónu ve velmi krátké lhůtě, kdy by bylo nezbytně nutné jednat s atletickým oddílem a městem".

Dále pro Domažlický deník zmínil složitosti při jednání se sponzory. "Ze dne na den navýšit rozpočet ze 6 na 16 miliónů není jednoduché," poznamenal s tím, že klub nemá ani jistotu v hráčském kádru poté, co sezóna ČFL skončila déle než ta druholigová. Složité by podle něj bylo podepsání profesionálních smluv se současnými hráči, kteří jsou na dovolených. Ani partnerství s Plzní nemůže podle Ticháčka plně napomoci k řešení situace.

"I přes všechno nadšení, odhodlání a mnoho hodin jednání se nám nepodařilo v tak krátkém termínu všechny požadavky zajistit. Nejsem žádný hazardér, který by přivedl oddíl neuváženým rozhodnutím do nejistoty," pokračoval Ticháček. Klub se podle něj cíleně v dalším ročníku soustředí na postup do druhé ligy. "Ale s tím, že na přípravu bude mít mnohem větší prostor," dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články