Hlavní obsah

Druhou ligu oživí derby pražských S. Největší ambice na postup mají Dukla a Karviná

Karviná touží po okamžitém návratu mezi elitu, Duklu má pozvednout trenér Petr Rada a derby pražských S si užijí také rezervy historicky nejúspěšnějších českých klubů. Druhá nejvyšší soutěž startuje už v pátek 29. července před kamerami České televize šlágrem 1. kola mezi Duklou a Líšní. Mezi adepty minimálně na účast v baráži lze vedle zmíněných klubů řadit i Opavu či Vlašim.

Foto: MFK Karviná

Fotbalisté Karviné v přípravě. Ilustrační foto.

Článek

Po šesti letech v první lize bude Karviná znovu hrát o soutěž níž. Zvykat si ale moc nechce, jednoznačným cílem je návrat mezi elitu. „Máme kvalitu a jdeme správným směrem. Odešlo sice patnáct hráčů a zůstali především mladí, kteří hrávali méně, je ale důležité, že pokračuje klíčový útočník Michal Papadopulos," zdůrazňuje trenér Tomáš Hejdušek, jenž po neúspěšné sezoně nahradil Bohumila Páníka.

Opava, která nejvyšší soutěž opustila v roce 2021, došla v minulé sezoně až do baráže. Tam jí stopku vystavili Bohemians. Trenér Roman West chce podobný kousek zopakovat, i když za favorita svůj mančaft nepovažuje. „Karviná i Dukla budou silné. Můžeme být černým koněm," přemítá kouč.

V baráži skončila také Vlašim, když v rozhodujícím dvojutkání nestačila na Teplice. Přesto bylo druhé místo pro středočeský celek velkým úspěchem. Kádr trenéra Martina Hyského se během léta výrazně obměnil, dále pokračuje spolupráce se Slavií, zajišťující hostování mladých hráčů. Zkušenosti by měl naopak dodat 31letý Zdeněk Folprecht. Bývalý hráč Liberce nebo Zlína naposledy nastupoval v dresu Pistoiese ve třetí nejvyšší italské lize.

Navázat na předchozí dva úspěšné ročníky, v nichž obsadili druhé a čtvrté místo, chtějí fotbalisté Líšně. Do ligy navíc vstoupí povzbuzeni triumfem v přátelském utkání nad prvoligovou Slavií. „Kluci podali výborný výkon. Třeba jsme tím Duklu trochu vystrašili," vyhlíží páteční premiéru na Julisce šéf střídačky Milan Valachovič.

Dukla opustila první ligu v roce 2019 po osmi sezonách mezi elitou. V minulém ročníku ale obsadila až 9. místo v druholigové tabulce a na Julisce se měnil kádr i kouč. „Hráče, které jsme oslovili, jsme z 90 procent získali. Prezident klubu Paukner nám vyšel vstříc. Chceme hrát nahoře a myslím, že kvalitativně bychom na to měli tým mít," uvedl na předsezonní tiskové konferenci trenér Petr Rada, jenž v Dukle působil jako hráč a nyní se tu sejde se svým synem, brankářem Filipem.

Příbram po čtrnácti letech změnila oficiální název a díky novému generálnímu sponzorovi společnosti Viagem se tak v klubu po finanční stránce nejspíše blýská na lepší časy. Oživením soutěže bude bezesporu účast tří rezerv týmů Fortuna ligy. Na Spartu B v soutěži si už fanoušci fotbalu zvykli, k ní se nově přidaly Slavia B a Olomouc. První druholigové derby pražských S se odehraje už 14. srpna na půdě Slavie.

Vítěz soutěže po závěrečném 30. kole přímo postoupí do příštího ročníku první ligy. Druhý a třetí tým tabulky čeká baráž proti mužstvům ze spodních pater elitní soutěže. Pokud se na prvních třech příčkách druhé ligy umístí B-týmy, do konečného pořadí pro postup mezi elitu nebo účast v baráži se nebudou počítat.

Reklama