Hlavní obsah

Když jsem přišel do Baníku, neměl ani kopírku. Teď stojí na pevných základech, tvrdí majitel

Ostrava

Zhruba před rokem se podnikatel Václav Brabec rozhodl zachránit fotbalový Baník před zkázou. Tradiční fotbalový klub odkoupil od Petra Šafarčíka, nalil do něj desítky miliónů korun, které šly na vyrovnání závazků i soudní spory. Zachránit Baník v lize se mu sice nepodařilo, klub ale znovu stojí na pevných základech a je připraven se mezi fotbalovou elitu znovu vrátit. „V současné chvíli nemá Baník žádné velké problémy," tvrdí Brabec.

Foto: Jiří Tomaškovič

Majitel Václav Brabec (vpravo) a sportovní manažer Baníku Dušan Vrťo.

Článek

Jak jste jako majitel spokojený s postavením Baníku po podzimní části druhé ligy?

Ze začátku jsem byl více optimističtější, pak to sklouzlo do lehčí obavy, ale po posledním zápase podzimu s Olomoucí (1:0) jsem začal věřit, že to zvládneme. To utkání mi vlilo novou krev do žil.

Takže věříte v návrat do první ligy?

Jsem v tomhle směru optimista. Ale opatrný.

Co vám rok v roli majitele Baníku Ostrava ukázal?

Překvapilo mě, kolik času a energie mi to bere a jak mě to zatěžuje. Ale na druhou stranu mě v byznysu a vůbec v jakémkoliv prostředí, kde jsem se pracovně pohyboval, nic tolik nenaplňovalo jako práce v Baníku. Překvapilo mě, jak moc mě to pohltilo.

Hned od začátku jste se musel vypořádávat s několika kauzami. Objevily se i nějaké další, o kterých jste nevěděl?

To už ne. Měl jsem alespoň náznaky o všech problémech. Nemůžu tedy říct, že jsem o něčem nevěděl a zaskočilo mě to. Překvapilo mě ale, jak jsou ty kauzy komplikované. Ještě jich pár k dořešení zůstává, ale věřím, že letos se to všechno dotáhne a Baník bude bez soudních sporů.

Možná nejsledovanější kauza s Václavem Svěrkošem je vyřešená?

Prakticky ano. Baník se s Václavem Svěrkošem vyrovnal. Možná tam ještě něco malého je, ale to jsou pozůstatky kauzy mezi Svěrkošem a předminulým majitelem Peterou, v níž Svěrkoš půjčil Peterovi a Petera dal jako ručitele Baník. Baník je tomhle sporu pouze v roli ručitele a čeká, jak dopadne.

Dá se říct, kolik jste už musel do Baníku vložit?

Budu odpovídat stále stejně, v řádech desítek miliónů korun.

Dluhy Baníku jsou vyrovnané?

Ano. Na to jsem se soustředil v minulém roce a nyní mam čas se věnovat rozvoji klubu, což můžou příznivci vidět v nákupech hráčů pro jarní část druhé ligy, které jsme zkraje roku zrealizovali.

Posily pro jarní část druhé ligy Baník kupuje. Vypovídá to o kondici klubu?

Ano. Nejsme v pozici, kdybychom museli brát hráče na hostování. Když si myslím, že ten hráč může Baníku pomoct, tak ho chci jako kmenového hráče.

V jaké je tedy Baník na začátku roku 2017 formě?

Baník po mém příchodu nevlastnil nic, neměl ani kopírku. Chci, aby se zase dostal nahoru, kam patří. Z historického pohledu není podstatné, zda bude ve druhé lize rok dva či tři. Důležité je, aby se měl klub pevné základy, a to se nám daří. V současné chvíli nemá Baník žádné velké problémy.

Změnilo by se na vaší vizi něco, kdyby se Baník nedokázal vrátit v nadcházející sezóně do nejvyšší soutěže?

Museli bychom ji trošku změnit. Ale na to ještě čas a je předčasné cokoliv říkat. Počkejme si na konec sezóny.

Bude Baník v případě postupu natolik silný, aby nemusel hrát jenom o záchranu?

Na to se mi nyní těžko odpovídá. Záleží na tom týmu především, na tom, kdo nás v létě případně posílí.

Snižovali jste rozpočet Baníku pro druhou ligu?

Nikoliv. Rozpočet Baníku je na úrovni ligových mančaftů. Je to velký klub a náklady áčka zůstaly na ligové úrovni. Chceme se do ligy vrátit, proto ani snižovat nešel.

Jaký je nyní vztah klubu s fanoušky, kteří nedokázali najít s předchozím majitelem společnou řeč?

Jsem přesvědčený, že náš vztah je velmi dobrý. Respektujeme se a já jsem za jejich podporu vděčný. Kdyby Baník neměl takové fanoušky, tak si dovolím říct, že bych ve fotbale taky nebyl.

Až na ten exces v utkání s Opavou...

Doufám, že to byl ojedinělý zkrat určité skupiny fandů. Nejen já jsem zaregistroval, že 99 procent ostatních diváků tenhle exces odsoudilo.

Vyčítají vám ale spolupráci s bývalým rozhodčím Pučkem. Jaká je jeho role v klubu?

S panem Pučkem se známe, má bohaté zkušenosti a kontakty v českém fotbale. Naše spolupráce je na bázi poradenství, byla by škoda nevyužít jeho názoru a úhlu pohledu.

Po příchodu do Baníku jste naznačil, že byste rád vybudoval pro klub tréninkové centrum. Posunulo se to někam?

Ano, řeší se, co bude s areálem na Bazalech. Zadal jsem vypracovat studii možných pozemků v Ostravě nebo okolí pro výstavbu tréninkové centra, které by splňovala parametry. Zatím jsem ale na takový pozemek nenarazil. Nicméně kdyby se to podařilo zrealizovat, zase by to Baník posunulo výše.

Reklama