Hlavní obsah

Náhradník za Žižkov se nenašel. Patnáct druholigových týmů není ostuda, říká Svoboda

Praha
Aktualizováno

Druhá nejvyšší domácí soutěž - Fotbalová národní liga bude mít poprvé v historii jen patnáct účastníků. Nepovedlo se najít náhradu za Žižkov, který nedostal licenci. Už dříve odmítl účast vítěz ČFL Bohemians Praha (Střížkov), poté i Domažlice, Chrudim a ve středu ráno před losovacím aktivem i pražský Vltavín a Benešov.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Fotbalisté Varnsdorfu ve druhé lize zůstávají, příští sezóna ale bude o jeden tým chudší.

Článek

„Řády neumožňují, aby byly osloveny kluby, které ze soutěže sestoupily, to znamená Most a Kolín. Oslovili jsme proto další kluby v pořadí tabulky minulého ročníku ČFL, ale ty to postupně odmítly," vysvětlil ředitel profesionálních soutěží FAČR Tomáš Bárta. Novými účastníky druhé ligy tak jsou Sigma Olomouc B a pražský Vyšehrad. Ze soutěže na jaře 2016 sestoupí pouze jeden tým.

Místopředseda FAČR Dušan Svoboda nevidí tuto situaci jako ostudu. „Naopak oceňuji odpovědný přístup funkcionářů oslovených klubů, že neskočily bezhlavě po šanci hrát vyšší soutěž, ale upřednostnili perspektivy klubu. Odmítání postupů není nic mimořádného a děje se napříč soutěžemi. Hlavním důvodem jsou peníze. Připouštím ale, že není normální, když postup odmítnou první dva týmy tabulky a naopak ho přijme třeba až sedmý tým," konstatoval Svoboda.

Řešení rozhodně nevidí ve změně řádů, tedy variantě oslovení sestupujících, ale v koncepci přípravy klubů na možnost postupu a případně restrukturalizaci soutěží.

„Znovu vyvstává otázka, zda pro Českou republiku není dvaatřicet profesionálních klubů příliš. V žádném případě to ale nijak neohrožuje osamostatnění obou profesionálních soutěží," zdůraznil Svoboda, který je zároveň šéfem pražského fotbalu. „Losovat budeme zítra. Nemohu předjímat, kam se přihlásí Viktoria Žižkov a Bohemians Praha (Střížkov), ale Pražský přebor může být hodně našlapaný," poznamenal Svoboda.

Bohemians Praha se rozhodli nejít do druhé ligy jednak proto, že stále zůstává nevyřešen dlouholetý spor s Bohemians Praha 1905 o nástupnictví po FC Bohemians, kteří v roce 2005 zkrachovali. Střížkovští se navíc cítí dlouhodobě poškozováni fotbalovou asociací, na kterou podávali i žalobu.

"Ačkoliv klub sportovně prokázal, že patří do profesionální ligy a vyhrál ČFL s velkým bodovým náskokem oproti dalším klubům, nevyřešené stále zůstávají mnohaleté spory klubu s FAČR, STES i konkurenčním klubem Bohemians Praha 1905, a to přesto, že klub učinil vše ke smírnému řešení," uvedli Bohemians Praha v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Podobná situace, kdy hrozilo, že v soutěži zůstane jen patnáct celků, nastala už v minulé sezóně. Nakonec se Kolín rozhodl jít do rizika, ovšem skončil jasně poslední. Tentokrát kluby zjevně nechtěly riskovat.

Reklama

Související témata: