Hlavní obsah

Superliga? Účetní Alena by chtěla. Ale neplánujeme se zapojit, hlásí klub z Česka

Praha

Úžas, zloba, ale i vtípky. Reakce všeho druhu přicházejí na kroky vedoucí k plánovanému zřízení fotbalové Superligy za účasti klubových gigantů. Projekt vzbuzuje spoustu otázek a emocí, ale někteří víceméně nezúčastnění, pro něž evropské poháry, zvláště ty nejvyšší kategorie, jsou nedosažitelnou metou, se náramně baví. V Česku i v cizině.

Foto: Sport.cz

Fotbalisté Líšně. Ilustrační foto.

Článek

„Náš klub deklaruje, že se neplánuje zapojit do projektu a dál směřuje svoje ambice k účasti v Champions League,“ hlásí jeden z účastníků české druhé ligy SK Líšeň na neoficiálním twitterovém účtu.

Jednoznačné „rozhodování“ to nebylo, ale nakonec brněnský klub zjevně v dobrém rozmaru oznámil, že vskutku účast mezi elitou oželí. „A to i navzdory naší účetní paní Aleně, která nám přijetí pozvánky velmi důrazně doporučuje.“

Má také radu pro fanoušky, kterým se nelíbí, že jejich klub se zařadil mezi „vyvolené“. „Jestli hledáte nový klub, kterému byste chtěli fandit, jsme tu pro vás.“

I řada dalších celků „uklidňuje“ své příznivce, že k zakládajícím členům nového projektu skutečně nepatří.

„Navzdory našim dvěma výhrám 4:0 z minulého týdne můžeme potvrdit, že nebudeme usilovat o účast v novém projektu ,European Super League‘,“ uvedl na Twitteru velšský klub AFC Wrexham hrající pátou nejvyšší anglickou ligu. Tým vlastní hollywoodští herci Ryan Reynolds a Rob McElhenney, jenž přidal: „Budeme ale jednat se Zackem Snyderem o možnosti být v ,European Justice League‘,“ napsal McElhenney s narážkou na komiksový filmový hit.

Podobně se vyjádřil také irský klub Bray Wanderers, jenž si rýpnul do jednoho ze 12 zakládajících členů superligy. „Vyhráli jsme stejně titulů v Premier League jako Tottenham. Ale chtěli bychom vás ujistit, že se evropské superligy účastnit nebudeme,“ narážel klub na fakt, že Spurs od založení Premier League v roce 1992 soutěž nevyhráli.

Tottenham si dnes také „naběhl“ tím, že odvolal trenéra Josého Mourinha, na což okamžitě zareagoval bývalý anglický reprezentant Gary Lineker. „José Mourinho byl propuštěn! První trenér evropské superligy, který přišel o práci,“ napsal na Twitteru Lineker, jenž je častým komentátorem fotbalového dění a patří ke kritikům nového projektu. Později se ale ukázalo, že se superligou vyhazov nemá vůbec nic společného.

Humorné reakce zvolili také představitelé některých menších německých klubů. O neúčasti v superlize ubezpečil své fanoušky bývalý mistr NDR Chemie Lipsko či druholigový Darmstadt. „Stále věříme, že se dokážeme do pohárové Evropy kvalifikovat sportovní cestou. Někdy. Možná,“ napsal Darmstadt.

Založení superligy dnes ohlásilo 12 evropských velkoklubů v čele s Realem Madrid, Manchesterem United a Juventusem. Soutěž je vnímána jako protiváha k Lize mistrů a vysloužila si kritiku mimo jiné za to, že je motivována pouze snahou vydělat více peněz účastníkům a že účast se neděje na základě sportovního, ale ekonomického hlediska.

Reklama