Hlavní obsah

Dalglish vzpomínající, žertující, protestující. Hlavně však před Spartou náramně se bavící

PRAHA

Sympaťák každým coulem. Ochotně se nořící do vzpomínek 35 let starých, rozesmátý a hned zase na oko protestující proti neférovému počínání žurnalistů hledajících paralely mezi současností a érou, kdy on sám na letenském stadionu nastoupil. Na moment vážný a za okamžik až klukovsky nadšený z šestnáctiletého Sterlinga, kterého přivezl do Prahy. Slavný kouč stejně slavného Liverpoolu Kenny Dalglish se prostě před duelem se Spartou náramně bavil. A všechny v sále také...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Liverpoolu Kenny Dalglish se před zápasem se Spartou náramně bavil

Článek

Vyrukovali na něho s minulostí. Chtěli, aby se rozpomněl, kdy si na letenském stadionu on sám zahrál.

„Nevím, skutečně si nevzpomínám,“ přiznávala liverpoolská ikona Kenny Dalglish, i když v hlavě mu to chvíli šrotovalo. Když mu připomněli, že v říjnu šestasedmdesátého prohrál v dresu skotské reprezentace kvalifikační partii s československým mančaftem o postup na světový šampionát do Argentiny 0:2 po trefách Panenky a Petráše, nevěřícně se zazubil.

„Jestliže jsme prohráli, pak muselo jít docela určitě o přátelský zápas,“ žertoval a dobrá nálada z něho přímo sršela. Aby ne, když na co sáhne, to se mu daří. Teď při návratu na Anfield Road, kde sám po dlouhá léta hrával a psal slavnou klubovou historii, obzvlášť. V lednu vystřídal na trenérské lavičce "Reds"  Roye Hodgsona, na úvod musel skousnout prohru s Blackpoolem, ale od té doby jde od vítězství k vítězství. A přitom mu prodali Torrese, zranil se Gerrard, chybí mu Caroll i třeba Poulsen.

Liverpoolský Martin Škrtel a Řek Kyrgiakos na tréninku před utkáním Sparty s Liverpoolem.foto: Právo/Petr Hloušek

I proto dorazil do Prahy k prvnímu dějství kvalifikační partie Evropské ligy s klubovou omladinou, ale je z ní nadšený. Z šestnáctiletého Raheema Sterlinga, jenž se může stát nejmladším fotbalistou, který kdy v barvách Liverpool nastoupil, pak tuplem.

„V naší fotbalové akademii si vede skvěle, a proto jsme ho sebou vzali. Zaslouží si to,“ chválil výjimečně talentovaného kluka, kterého do Liverpoolu přivedl jeho španělský předchůdce Benítez. Na Dalglishovi teď záleží, zda dá Sterlingovi příležitost a umožní mu, aby přepsal klubovou historii. „Už to, že má vůbec šanci hrát takovouto soutěž, je fantastické. Tahle mladá generace má vůbec velký fotbalový potenciál a my se musíme snažit všechno sladit. Fotbal i vzdělání,“ rozpovídal se Dalglish s vážnou tváří, aby hned přešaltoval do uvolněné tóniny. „Proto teď musím dohlédnout, aby si Raheem udělal úkoly a šel brzy spát.“

Raheem Sterling (uprostřed) trénuje s liverpoolskými spoluhráči.foto: ČTK/Kateřina Šulová

Reminiscencím na minulost ale ani pak neunikl. Otázkám, zda nemá obavy, aby jeho současný mančaft nedopadl ve čtvrtečním večeru stejně jako on se skotskou reprezentací před pětatřicet lety také ne.

„Ale to je přece nefér srovnávat klubové a mezistátní zápasy. Hlavně však nemám před zápasem se Spartou k pesimismu žádný důvod. Leda že by nastoupili stejní hráči, kteří nás tehdy porazili. Ale to zase až takový kumšt nebyl, protože já prohrával na většině stadiónů,“ žertoval slavný Kenny Dalglish, který jako hráč a trenér posbíral jen s Liverpoolem třiadvacet trofejí.

Teď touží samo sebou po další. Za vítězství v Evropské lize. Ač se to zdá vzhledem k jeho trenérským úspěchům ve slavné éře Liverpoolu a poté i Blackburnu neuvěřitelné, na Letné bude zažívat trenérskou premiéru v evropských pohárech.

Nizozemec Dirk Kuyt při tréninku se spoluhráči z Liverpoolu na stadiónu Sparty.foto: Právo/Petr Hloušek

„Skutečně. Ve druhé polovině osmdesátých, kdy jsem Liverpool vedl poprvé, anglické kluby do pohárové Evropy nesměly. Proto je zápas se Spartou a Evropská liga vůbec pro mě tak důležitá,“ připomněl Dalglish už s vážnou tváří chmurná léta, kdy byla po řádění liverpoolských fanoušků při bruselském finále PMEZ v roce 1981 mužstva z Ostrovů z pohárových soutěží vyloučena a on se jako kouč žádného velkého pohárového klání nedočkal.

Až teď má šanci. Až přejde přes Spartu a bude třeba hrát s Liverpoolem finále Evropské ligy.

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen