Hlavní obsah

Dejte mi patnáct let natvrdo, řekl Berbr. U soudu se oháněl popraveným komunistou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud s Romanem Berbrem se pomalu blíží do finále. Během úterního líčení soudce Vladimír Žák přečetl výpověď Davida Bejdáka, někdejšího maséra a fyzioterapeuta Vyšehradu, jehož slova mohou kdysi nejmocnějšímu muži českého fotbalu přitížit. „Tohle je jako za komunistů,“ bránil se Berbr. Pokračovat se bude 25. března, kdy se rozjede blok závěrečných řečí. Podrobnosti z úterního líčení přinesly iSport.cz a iDNES.cz.

Foto: Sport.cz

V procesu s Romanem Berbrem skončila část s výpověďmi obžalovaných i svědků a od 25. března se bude pokračovat závěrečnými řečmi.

Článek

Jít proti Berbrovi? Tohle se během dlouhého procesu mockrát nestalo. Bývalý rozhodčí Tomáš Grímm přiznal přijetí úplatku a dohodl se na vině a trestu. A Bejdák? Ten sice v úterý nechtěl vypovídat, aby sám sebe neohrozil trestním stíháním, ovšem potvrdil, že si stojí za zajímavými detaily, které už dřív řekl policii. Soudce Žák pak jeho výpověď přečetl.

Zaprvé: Bejdáka měl oslovit balkánský fotbalový agent Goran Spahič, jenž měl v Česku několik svých hráčů, a předat mu obálku pro Romana Rogoze, v té době sportovního ředitele Vyšehradu. Na obálce byla napsaná cifra 13 tisíc eur, v dnešních relacích necelých 325 tisíc korun.

Bejdák policii řekl, že on sám fixlování s výsledky neovlivňoval, všechno měl organizovat přímo Rogoz. „Nikoho jiného k rozhodčím nepustil,“ popsal Bejdák. Cena jednoho koupeného zápasu se měla pohybovat kolem 150 tisíc korun, přičemž Bejdák zaslechl o čtyřech ovlivněných utkáních.

A ještě jeden pozoruhodný detail: v létě 2019 údajně odvezl Berbrovi na Strahov obálku s penězi od Rogoze. Mělo jít o část úplatku (100 tisíc korun) za postup Vyšehradu do druhé ligy. „Na Bejdáka si nepamatuju, neznám ho. Jeho výpověď považuju za rozporuplnou, proti nesmyslům se nedá bránit,“ reagoval Berbr.

„Pamatujete na koncentráky, Miladu Horákovou nebo na Slánského?“ zmínil jednoho z dávných lídrů KSČ, jehož zkraje padesátých let popravili po vykonstruovaném procesu. „Když jste byli za komunistů obvinění, vždycky jste byli vinní. Připadá mi, že tady je to stejné, úplný blázinec. Dejte mi patnáct let natvrdo a bude to justiční světový rekord.“

Tolik Berbrovi nehrozí, ve hře je sedm let (stejně jako pro Rogoze) plus pokuta šest milionů korun. O vině a trestech se bude rozhodovat po 25. březnu, dlouhý seriál výpovědí obžalovaných a svědků v úterý skončil. Pro připomenutí: Berbr je obviněný z korupce, ovlivňování zápasů druhé i třetí ligy a zpronevěry finančních prostředků Plzeňského krajského fotbalového svazu. V kauze figuruje dalších 20 lidí a Slavoj Vyšehrad. Soudce Žák předpokládá, že by rozsudek mohl padnout v květnu nebo červnu.

Reklama