Hlavní obsah

Dobrodružství v Austrálii skončilo, Češky jsou třetí. Máme na čem pracovat, říká kapitánka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna výhra, dvě porážky. Taková je finální bilance českých fotbalistek na australském turnaji Cup of Nations. „Skvělá zkušenost,“ řekl trenér Karel Rada po třech partiích proti účastnicím letošního mistrovství světa. Češky zatím na velkém šampionátu nehrály, příští rok jim začne kvalifikace na další EURO.

Foto: FAČR/PJml

České fotbalistky (v červeném) zakončily australský turnaj Cup of Nations porážkou 0:3 se Španělskem.

Článek

Z nebe nad australským Newcastlem padaly dešťové kapky a foukal nepříjemný vítr. „Aspoň nebylo takové teplo, líp se dýchalo i běhalo," vykládala česká kapitánka Petra Bertholdová ve videu pro FAČR. Ani „přízeň" počasí však jejímu týmu nepomohla: Češky v Austrálii podruhé prohrály a podruhé s nulou. Právě Bertholdová ve druhé půli dostala míč do branky, jenže gól kvůli ofsajdu neplatil. „Škoda," vydechl kouč Rada.

„Španělky byly dominantní a přehrávaly nás. Z naší strany to bylo o organizovaném bloku a využití jakékoliv příležitosti k rychlému protiútoku. Na začátku nám chvíli trvalo, než jsme se dostali do zápasu, zachytili soupeřovo tempo a načetli jeho hru," poznamenal Rada. „Do druhé půle jsme šli s tím, že chceme udělat všechno pro to, abychom udrželi skóre 0:2 nebo ho vylepšili v náš prospěch. Zlepšili jsme se, udrželi hru výš a vstřelili gól, který neplatil. A po proměněné penaltě Španělek bylo o výsledku rozhodnuto."

Češky neletěly do Austrálie jako favoritky, stejně jako před rokem v USA nebo v říjnu v Anglii měly hlavně sbírat zkušenosti proti elitě. Pro ilustraci: Australanky třikrát hrály čtvrtfinále mistrovství světa a mezi nejlepších osm se na loňském EURO dostaly i Španělky.

„Mohli jsme si vyzkoušet hru proti dvěma velmi silným týmům, zato Jamajka pro nás byla srovnatelnějším soupeřem," zmínil Rada nedělního protivníka, kterého Češky porazily 3:2. Díky tomu skončily na turnaji třetí.

„Potkaly jsme tady tři skvělé týmy. Ukázalo se, že máme nedostatky a máme na čem pracovat," pravila Bertholdová. Protřelá stoperka má v osmatřiceti za sebou 115 reprezentačních zápasů, ovšem několik dalších opor v Austrálii scházelo kvůli zraněním. Trenér Rada si tak mohl rozšířit obzory: třeba 21letá slovácká obránkyně Alena Pěčková se při svém druhém startu za národní tým blýskla vítězným gólem proti Jamajce.

V dubnu Češky čekají přáteláky s Marokem a Rakouskem a na podzim rozehrají novou Ligu národů. Kvalifikace na EURO 2025 jim začne příští rok na jaře.

Cup of Nations 2023
Výsledky:
Španělsko - Jamajka 3:0
Austrálie - ČESKO 4:0
Jamajka - ČESKO 2:3
Austrálie - Španělsko 3:2
ČESKO - Španělsko 0:3
Austrálie - Jamajka 3:0
Konečné pořadí
1. Austrálie 9 bodů
2. Španělsko 6
3. ČESKO 3
4. Jamajka 0

Reklama