Hlavní obsah

Dvanáct sekund. Kapitán City rekordním gólem zařídil další trofej. Guardiola už myslí na treble

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sen o zisku tří trofejí v jedné sezóně žije. Manchester City si ve finále FA Cupu poradil s městským rivalem United, vítězství 2:1 zařídil dvěma brankami kapitán Ilkay Gündogan. První trefu, která byla historicky nejrychlejším gólem ve finále FA Cupu, obstaral již po dvanácti sekundách od úvodního hvizdu. Citizens tak po Premier League ovládli i nejstarší klubovou soutěž celé kopané, a pokud 10. června porazí ve finále Ligy mistrů Inter Milán, budou slavit tolik chtěný treble. „Teď už o treble opravdu můžeme začít mluvit,“ burcuje trenér Pep Guardiola.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Radost fotbalistů Manchesteru City po finále FA Cupu.

Článek

Jeho svěřenci by se mohli stát teprve druhým anglickým týmem v historii, který v jediném ročníku zvítězí v domácí ligové soutěži, FA Cupu i Lize mistrů. Tento husarský kousek se doposud podařil pouze Manchesteru United pod vedením Alexe Fergusona v sezóně 1998/1999. „Odvedli jsme skvělý výkon. Kluci dostanou v následujících dvou dnech volno, pak se již budeme chystat na Inter," odhalil španělský kouč plány na nejbližší budoucnost.

Finálový duel tohoto ročníku FA Cupu byl v mnoha ohledech jedinečným. Vůbec poprvé se za více než 140letou historii soutěže o zlato přímo popraly oba manchesterské celky, navíc jej okořenil výše zmíněný, rekordní gól Gündogana. Jeho famózní volej rozvlnil síť již po dvanácti sekundách hry. „Technika toho kopu byla neskutečná," ocenil počin německého středopolaře bývalý anglický reprezentant Jermaine Jenas. „Neuvěřitelná rána," přispěchal s poklonou i někdejší útočník Chelsea Chris Sutton.

Pro doplnění, až doposud byla nejrychlejší brankou v historii finále FA Cupu trefa evertonského Louise Sahy z roku 2009, kdy se proti Chelsea s Petrem Čechem v základní sestavě trefil už po pětadvaceti sekundách. Everton v daném utkání nakonec prohrál 1:2.

Gündogan každopádně ani po zápisu do historie nezahálel a našel odpověď i na srovnání z kopaček penaltového experta United, Bruna Fernandese. Šest minut po zahájení druhého dějství se trefil opět z voleje, tentokráte ale o poznání méně spektakulárně slabší levačkou. A podle některých expertů neměl u vítězné branky čisté svědomí gólman Rudých ďáblů David de Gea. „United mají v brance velký problém. Podobné zápasy vám vyhrávají brankáři světové extratřídy a podle mého United žádného takového nemají," domnívá se Sutton.

Citizens těsný náskok již neprohospodařili a došli si pro druhou prestižní trofej v sezóně. „Budeme slavit a pořádně si to užiji. FA Cup se nevyhrává každý týden," culil se křídelník Jack Grealish. Radostné křepčení ale příliš dlouho nepotrvá, neboť historicky první vítězství v Lize mistrů je jasně na čele klubového žebříčku priorit.

„Hráčům jsem řekl jediné. Jestli chceme být považováni za tým, který něco velkého dokázal, musíme uspět na evropské scéně," uvědomuje si Guardiola. „Proti Interu je ale třeba být na pozoru. Všichni víme, že italské týmy výborně brání, rozhodně to nebude jednoduché," varuje své nástupce bývalý obránce City Micah Richards.

Otázkou zůstává, zdali nebude finále milionářské soutěže derniérou jistého hrdiny v bleděmodrém dresu. Dvougólovému střelci Gündoganovi totiž v létě na Etihad Stadium vyprší kontrakt a o jeho služby jeví eminentní zájem Barcelona. „Na prodloužení smlouvy se pracuje. Doufám, že Txiki Begiristain (sportovní ředitel City, pozn. red.) bude úspěšný," věří Guardiola, že 32letý záložník své dosud sedmileté a trofejemi nabité působení v Anglii ještě o nějaký ten rok protáhne.

Reklama