Hlavní obsah

Dvě tváře lídra, šance na pikantní baráž či jarní rozpaky u Litavky. Vyrovnaná druhá liga míří do finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímý postup pro Karvinou, do baráže Líšeň a Vyškov. Takhle by to vypadalo, kdyby fotbalová druhá liga skončila už teď. Jenže má před sebou ještě čtyři kola a po posledním květnovém víkendu může finální tabulka vypadat úplně jinak. Druholigové jaro je mimořádně napínavé a minimálně o baráž pořád hraje přinejmenším šest týmů. Tady je rychlá inventura Sport.cz.

Foto: Ivo Dudek

Čtyři kola před koncem je lídrem druhé ligy Karviná (na snímku záložník Lukáš Budínský).

Článek

1. Karviná (46 bodů)

Zbývající program: Dukla venku, Slavia B doma, Varnsdorf venku, Třinec doma

Trenér Tomáš Hejdušek se po nedělním triumfu 5:0 nad Prostějovem vyznal: „Jsem rád za naše fanoušky. Bylo by skvělé, kdyby takhle nadšení byli i za čtyři týdny po postupu." Karviná, která spadla z první ligy loni, na jaře září a od 23. kola je první. Potřebovala by ale vylepšit venkovní zápasy, v arénách soupeřů od začátku sezony vyhrála jen třikrát. Na konci sezony to může být zásadní detail, Hejduškův tým čekají žhavé bitvy na Dukle a ve Varnsdorfu.

2. Líšeň (43 bodů)

Zbývající program: Prostějov venku, Třinec doma, Slavia B venku, Dukla doma

Jen si to zkuste představit: Líšeň proti Zbrojovce v baráži! Tenhle bláznivý scénář zatím podle vývoje první a druhé ligy vůbec nejde vyloučit. Skromná Líšeň v tuhle chvíli mohla být i výš než druhá, jenže třikrát za sebou nezvítězila. Naposledy proti Opavě (0:0) navíc nehrál zraněný brankář Tomáš Vajner, jenž je s jedenácti nulami králem soutěže. Líšni může pomoct papírově schůdný los, v příštích třech kolech bude hrát s protivníky ze suterénu.

3. Vyškov (42 bodů)

Zbývající program: Vlašim venku, Olomouc B doma, Jihlava doma, Chrudim venku

Z prvních sedmi jarních zápasů jen dvě výhry a vyhazov trenéra Jana Trousila. S Vyškovem to vypadalo bídně, ovšem teď je zpátky ve hře minimálně o baráž. Dvě nejvýraznější jména? Brankář reprezentační jednadvacítky Antonín Kinský junior a Bienvenue Kanakimana, produktivní křídelník z Burundi. „Musíme být pečlivější v defenzivě," zdůraznil kouč Jan Kameník po páteční remíze s Příbramí, která v posledních deseti minutách sebrala Vyškovu náskok 2:0.

4. Příbram (41 bodů)

Zbývající program: Opava doma, Jihlava venku, Sparta B doma, Táborsko venku

Po podzimu se zdálo, že parta od Litavky letí za postupem, jenže teď je všechno jinak. Hráči v zimě stávkovali kvůli finančním problémům a na jaře se trápí, z prvního místa spadli na nynější čtvrté. Zatím nepomohla ani výměna trenéra: Dušana Uhrina mladšího před dvěma týdny vystřídal Karel Krejčí, někdejší kouč Plzně či jednadvacítky. Jeho bilance? Dvě porážky, jedna remíza. Manko zatím není tak výrazné, Příbram na barážové pozice ztrácí jediný bod.

5. Dukla (40 bodů)

Zbývající program: Karviná doma, Sparta B venku, Prostějov doma, Líšeň venku

Nejlepší tým jara už mohl být v elitní trojce, kdyby v neděli nečekaně neprohrál na stadionu Táborska. Před sezonou se na Julisce mluvilo minimálně o baráži, jenže nepovedený podzim velké ambice málem rozmetal. V sobotu dojde na šlágr s první Karvinou, na kterou tým trenéra Petra Rady ztrácí 6 bodů. Potenciální výhoda? Dukla se až do posledního kola nehne z Prahy, mezi dvěma domácími zápasy ji čeká venkovní duel s béčkem Sparty.

6. Varnsdorf (39 bodů)

Zbývající program: Táborsko doma, Chrudim venku, Karviná doma, Opava venku

Druhé místo a vstupenka do ligy. Před osmi lety se na severu slavil postup, ale nakonec z něj kvůli nevyhovujícímu stadionu sešlo. Od té doby Varnsdorf tak vysoko nebyl, nyní ztrácí na barážové pásmo tři body. Jenže na jaře zvítězil jen třikrát, prohrál s Vyškovem a Duklou. Matematicky jsou ve hře i další týmy: osmá Vlašim, desáté Táborsko (oba 35) či jedenáctá Chrudim (34). Béček Sparty (37) a Olomouce (35) se dostihy o první ligu netýkají.

Reklama

  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články