Hlavní obsah

Chorvaté slavili první výhru písní ultranacionalistické kapely

VÍDEŇ

Trenér chorvatských fotbalistů Slaven Bilič se na úvod mistrovství Evropy postaral o menší kontroverzi. Po vydřené výhře 1:0 v úvodním utkání šampionátu s domácím Rakouskem se rozhodl povzbudit týmového ducha písní od chorvatské kapely Thompson. Ta je však podle mnohých považována za příznivce ultranacionalistů a její texty prý oslavují fašistický režim, který vládl Chorvatsku za druhé světové války.

Článek

"Po zápase byla v kabině pochmurná nálada, tak jsem pustil písničku a řekl hráčům, ať si zazpívají, protože vyhráli," citovala Biliče agentura AP. "Měli jsme tam cédéčko od Thompsonu, to je chorvatská kapela. Nemyslím, že by ji tady někdo znal," řekl devětatřicetiletý kouč, který má k hudbě velmi blízko. Hraje na kytaru v kapele Rawbau, se kterou pro chorvatskou reprezentaci nahrál hymnu pro evropský šampionát s názvem Vatreno Ludilo" (Ohnivé šílenství).

Bývalý reprezentant nespecifikoval, o jakou skladbu se v neděli jednalo. Píseň skupiny Thompson s názvem "Lijepa li si" - Jsi překrásné (Chorvatsko) - se však často v zemi bývalé Jugoslávie hraje před fotbalovými zápasy.

Thompson patří v Chorvatsku k nejpopulárnějším skupinám, jméno si kapela dala podle slavného amerického samopalu. V minulosti dokonce měla kvůli svým nacionalistickým výrokům zákaz vstupu do Nizozemska a loni proti jejímu turné po USA protestovali američtí Židé.

Reklama

Související témata: