Hlavní obsah

Polsko zkusí na šampionátu podržet čerstvý vítěz skotské ligy Boruc

PRAHA

Těžkou pozici budou mít na nadcházejícím evropském šampionátu fotbalisté Polska ve skupině s Německem, Chorvatskem a domácím Rakouskem. Gólman Artur Boruc bude pravděpodobně tím, kdo bude stát mezi třemi tyčemi našeho severního souseda. K dobrým výkonům mu možná pomůže čerstvě získaný skotský titul, který vybojoval s týmem Celtic Glasgow již potřetí za sebou.

Článek

Osmadvacetiletý gólman začal svou profesionální kariéru v Siedlce, kde se narodil a kde také oblékal dres místního Pogonu. Následoval přestup do Legie Varšava, jenž si zpestřil hostováním v týmu Dolcan Zabki. V polském hlavním městě působil od roku 1999 až do 2005. Za mužstvo Legie odchytal 88 utkání, v červnu 2004 se mu navíc podařilo skórovat, když se v domácím utkání proti Widzew Łódź nemýlil střelou z pokutového kopu.

První a zatím poslední zahraniční přestup se pro Boruce udál 20. července 2005, kdy přestoupil do skotského Celtic Glasgow. Tam si po následných prodlouženích smlouvy zajistil setrvání až do roku 2011. To i přesto, že ho v jeho současném působišti provázejí kontroverzní události.

Provokatér z Glasgowa

Polský brankář rád provokuje městského rivala Rangers. Výhru nad tímto týmem, jemuž fandí výhradně protestanti, oslavil v tričku s obrázkem zesnulého papeže Jana Pavla II a popisem "Bůh žehnej papeži". Fandové Celticu se naopak rekrutují z řad katolíků. Jindy dostal napomenutí od skotské policie proto, že se před fanoušky Rangers pokřižoval.

Po sportovní stránce se ovšem mohutnému brankáři daří ve Skotsku náramně. Se Celtikem oslavil minulý týden již potřetí za sebou zisk titulu, k čemuž během svého podzimního působení v klubu přispěl i Čech Jiří Jarošík. V národním mužstvu Polska odchytal Boruc doposud 32 zápasů.

Čeští fotbalisté mají jistě v živé paměti neúspěch z únorového přátelského utkání, když na Kypru nestačili na výběr Polska a podlehli 0:2. Svým čistým kontem z prvního poločasu se o to přičinil také Boruc, který mimo jiné uspěl proti Kollerově penaltě. "Koller není zas tak velký, jak se zdá," řekl novinářům po utkání Boruc. "Ukázali jsme, že dokážeme vyhrát nad nejlepšími týmy v Evropě," dodal polský gólman.

Reklama

Související témata: