Hlavní obsah

Pro Van der Sara je Euro rozloučením s reprezentací

PRAHA

Jednou z nejdůležitějších částí holandské fotbalové reprezentace je gólman Edwin van der Sar. Čerstvý vítěz nejprestižnější klubové soutěže Ligy mistrů a také anglický mistr je dlouhodobě reprezentační jedničkou. V dresu nizozemského národního týmu navíc nenajdete hráče, který by nastoupil k většímu počtu utkání.

Článek

Van der Sar kariéru začal ve Foreholte a následně ve VV Noordwijku, kde si ho vyhlédli skauti slavného Ajaxu Amsterdam, kde následně prošel vyhlášenou mládežnickou akademií. V roce 1992 vyhrál s Ajaxem Pohár UEFA a o tři roky později dokonce Ligu mistrů. V témže roce byl oceněn titulem Nejlepší brankář Evropy.

V roce 1999 přestoupil do italského Juventusu Turín, kde byl však po dvou letech z branky vytlačen Gianluigi Buffonem. Tehdy se rozhodl pro odchod do Premier League a vybral si Fulham, kde během svého čtyřletého působení odehrál 126 zápasů.

Ferguson je rád, že vsadil na Van der Sara

Kvalitních výkonů si všiml manažer Manchesteru United Sir Alex Ferguson a vytáhlého brankáře přivedl na Old Trafford. Tehdy o Van der Sarovi řekl, že je to nejlepší gólman v United od dob Petera Schmeichela. Po vyhraném finále Champions League v letošním roce dodal: „Stál před námi přetěžký úkol nahradit Petera Schmeichela. Sázka na Van der Sara před třemi lety se ukázala jako ta nejlepší volba.“

Svůj první ligový titul v Anglii získal Van der Sar v sezóně 2006/07, letos se Rudým Ďáblům trofej podařilo obhájit, ačkoli o ni sváděli až do konce ligy tuhý boj s londýnskou Chelsea, za kterou chytá český reprezentant Petr Čech. Proti stejnému soupeři United uspěli i ve finále Ligy mistrů a připsali si tak velice ceněný double.

Na MS už v roce 1994

Na velký turnaj se s reprezentací podíval poprvé v roce 1994, ale ani v jednom zápase mistrovství světa nenastoupil. Na svůj debut musel čekat do 7. června 1995, kdy se představil proti výběru Běloruska. Od té doby takřka do holandské branky nikoho jiného nepustil. Chytal na EURU 1996, 2000 i 2004 a na MS 1998 a 2006.

Jeho 123 reprezentačních startů z něho činí rekordmana své země. Také drží sérii 1013 minut bez inkasované branky v řadě, kterou vytvořil v roce 2006. Po šampionátu, který se uskuteční v Rakousku a Švýcarsku však Van der Sar v reprezentaci skončí, oznámil to v den svých 37. narozenin.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články