Hlavní obsah

Trenér Fitzel slaví s Malťany domácí výhru po 24 letech

LA VALLETA/PRAHA

Čtyřiadvacet let nevyhráli fotbalisté Malty domácí kvalifikační zápas, než ve středu večer letité prokletí zlomili. Na svém stadionu porazili 2:1 Maďarsko a radovali se z nečekaného úspěchu. Spolu s nimi měl důvod k oslavě i český trenér Dušan Fitzel, který tým od začátku roku vede. Maltský fotbalový svaz mu na počátku roku svěřil vedle reprezentace i post technického ředitele svazu.

Článek

Fitzel začal hledat způsoby ke zlepšení úrovně tamního fotbalu, který už pomalu zapomněl, jak chutná pocit ze zisku tří bodů. Naposledy v soutěžním duelu vyhráli Malťané v roce 1993 v Estonsku, ale na domácí výhru čekali dokonce už od roku 1982, kdy doma porazili Island.

Fitzel dnes v rozhovoru s ČTK řekl, že si dal v úvodu svého působení za úkol získat v kvalifikaci více bodů a nastřílet více branek než jeho předchůdci. Už nyní má splněno a dnes si mohl naplno užívat euforii, která středomořský stát ve středu zaplavila.

"Věděl jsem, že při našem způsobu hry se musíme zaměřit na defenzivu, a tak jsme v poslední době hodně pracovali na tom, abychom dokázali z hlubokého bloku vyrážet do brejků. Našli jsme k tomu vhodné typy hráčů a proti Maďarsku se nám naše taktika vyplatila," řekl muž, který dříve působil jako šéf úseku mládežnických reprezentací na Českomoravském fotbalovém svazu a současně byl asistentem u jednadvacítky.

Z přesilovky měl obavy

Maďaři jako každý jiný soupeř přijeli na Maltu s velkými ofenzivními plány, ale po domácí prohře s Tureckem prý chtěli vyhrát až moc. A to se jim nevyplatilo, protože se snažili dál útočit i poté, co ve 38. minutě přišli o vyloučeného hráče. Fitzel dnes přitom přiznal, že z přesilovky měl obavy.

"My totiž vůbec nedokážeme vyvinout tlak a kdybychom měli převzít iniciativu, asi bychom nedopadli dobře. Naštěstí se soupeř dál snažil útočit a my mohli přidat dokonce nejméně další tři branky. Ale neproměnili jsme třeba ani sólový únik," popsal v krátkosti středeční zápas, kterým vstoupil do dějin maltského fotbalu.

Objevil nové talenty

Hrdinou zápasu byl útočník Michael Mifsud, který hraje v norském Lilleströmu. "Měří snad jen 160 centimetrů, ale je hrozně rychlý a maďarští stopeři mu vůbec nestačili," chválil kouč pětadvacetiletého hráče, po jehož akcích vstřelil oba góly mladičký Schembri, pro kterého to byly vůbec první trefy v reprezentaci. Právě jeho Fitzel pro tým objevil a podle expertů jde o největší talent tamního fotbalu.

Nejtěžší úkol českého kouče ale teprve čeká. "Oni jednou vyhrají a už si budou myslet, že to tak půjde stále. Musím je rychle dostat do reality, abychom byli na jarní kvalifikaci zase pokorní," plánuje Fitzel.

Nejprve ale svým svěřencům, s nimiž má třikrát týdně možnost společně trénovat, dal třítýdenní dovolenou. "Na zdejším stadionu, kde se hraje celá liga, se bude měnit trávník, a tak má soutěž přestávku," vysvětlil kouč nezvyklost situace. Pro něj prý ale ligová pauza volno neznamená. Bude se totiž muset o to více věnovat funkci technického ředitele a sám se chystá na vzdělávací trenérský kurz do italského Coverciana.

Společnost mu děla krajan, další kouč reprezentace

Nejbližších pár dnů si ale přece jen užije. Středeční úspěch Malty totiž sledovali v hledišti i rodiče s manželkou. "V létě zde stále někdo z rodiny byl, bylo to příjemné. Teď už se ale zase blíží doba, kdy tu budu většinou sám, všichni se už brzy vrací domů," vysvětlil třiačtyřicetiletý kouč.

Odjezd nejbližších však neznamená, že by neměl s kým si česky promluvit. Před nedávnem totiž angažoval také reprezentačního trenéra futsalové reprezentace Michala Stříže, s jehož jménem byl spojován vzestup českého futsalu na přelomu desetiletí.

"Hraje se tu futsalová liga, která má dokonce čtyři stupně, ale reprezentační tým tady nebyl. Když se rozhodli ho založit, byl Michal bez angažmá a měl chuť jít do zahraničí, kde by si zdokonalil angličtinu. A tak na nabídku kývnul," popsal příchod svého krajana. Ten okamžitě začal s přípravou na lednovou kvalifikaci, která se uskuteční ve víceúčelové hale v La Valletě. "Pokud bychom postoupili, narazili bychom nejspíš na Čechy," upozornil Fitzel.

Reklama

Související témata: