Hlavní obsah

A pak že se muzikou neuživí... Kytarista Rosický má svou modlitbu

Kritika jeho fotbalového umění v Anglii sílí, jako kytarista však dělá Tomáš Rosický pokroky. Loni si kapitán národního týmu troufl vystoupit se svojí oblíbenou kapelou Tři sestry v přímém přenosu při vyhlášení ankety Fotbalista roku, nyní se dokonce dostal jako host na nové album s názvem „...z garáže“. Skladbu Modlitba pro partu kapela stylově přejmenovala na Modlitbu pro Rosu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tomáš Rosický si zahrál s frontmanem Tří sestrem Lou Fanánkem Hagenem.

Článek

Rytíř Dalibor z Kozojed a Tomáš Rosický mají hodně společného. Když byl Dalibor roku 1497 zatčen a uvězněn ve věži Pražského hradu, která dnes nese jeho jméno, naučil se podle pověsti hrát na housle, aby si od vděčných posluchačů vyžebral něco k jídlu. Od té doby se traduje rčení „Nouze naučila Dalibora housti“.

Záložník londýnského Arsenalu nikdy žebrat nemusel, ale během nekonečného zranění podkolenní šlachy, kdy mu hrozilo ukončení kariéry, se dostal na dno psychicky. V tu chvíli sáhl po kytaře a záliba v drnkání už mu zůstala. Tím spíše, že se skamarádil se svou oblíbenou skupinou Tři sestry frontmana Lou Fanánka Hagena.

„Určitě zůstanu u fotbalu, hraním už bych se asi těžko uživil,“ vtipkoval Rosa ve chvíli, kdy o svém novém koníčku poprvé promluvil.

Tomáš Rosický bere své hudební umění s nadhledem...foto: ČTK/Kateřina Šulová

V létě koncertoval, teď přidal hostování na albu

Když má tedy Rosický v létě krátké fotbalové prázdniny, snaží se zapracovat na svém kytarovém umění. „Během léta jsem se skupinou dvakrát vystoupil, ve Strakonicích a Brandýse nad Labem. Trochu jsem jim asi inovoval repertoár, ale zahrál jsem především starší písničky. Snad jsem se trochu zlepšil,“ culil se záložník před touto sezónou, když musel kytaru zase odložit a odletět do Londýna na začátek přípravy.

Se Třemi sestrami Rosický spolupracoval již v roce 2004, kdy byl patronem jejich turné. Loni v březnu pak výrazně pokročil. Začátkem března vystoupil s kapelou jako kytarista při slavnostním večeru v Divadle na Vinohradech, kde se vyhlašovala anketa Fotbalista roku.

„Něco už zvládám, ale fotbalista jsem stále ještě lepší,“ nedělal ze svého hudebního talentu vědu.

Teď tedy Rosický hostuje na čerstvě vydaném albu „...z garáže“. A kdyby jen to, má i vlastní skladbu. Modlitbu pro partu totiž kapela přejmenovala na Modlitbu pro Rosu. Fanoušci národního týmu si teď budou přát, aby ji kapitán pořádně "zahrál" hlavně španělským mistrům světa v kvalifikačním duelu příští pátek v Granadě...

K fanynkám Tří sester patří také oštěpařka Barbora Špotáková. Po triumfu na olympijských hrách v Pekingu skupina atletce věnovala písničku Čtvrtá sestra a Špotáková již několikrát využila možnosti vystoupit s kapelou naživo.

Reklama

Související témata: