Hlavní obsah

Češi už s trpaslíky párkrát zaváhali, nikdy však ne doma

PRAHA

Ošemetné zápasy. Všichni čekají hladký průběh a kanonádu, ale když si podceňovaný outsider postaví hlavu, hrozí favoritovi velká ostuda. Česká fotbalová reprezentace jí chce v úterý v Českých Budějovicích proti Lichtenštejnsku rozhodně předejít. Před dalším dílem kvalifikace EURO 2012 je ostražitá, přestože soupeř patří v Evropě ke čtyřem největším trpaslíkům. Právě s nimi už národní tým ztratil pár bodů.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Tomáš Rosický (vlevo) se snaží sebrat míč Philippe Erneovi z Lichtenštejnska.

Článek

Jen tři evropské týmy se v aktuálním světovém žebříčku fotbalových reprezentací dívají Lichtenštejnsku na záda. K ještě větším břídilům se řadí Malta, Andorra a San Marino.

A Lichtenštejnce nároďák porazit musí, protože senzační bodový import ze Španělska nedotáhl v pátek ke zdárnému konci a v tabulce ho pořád straší manko z domácí porážky s Litvou. „Zápas s mistry světa byl odměnou pro nás i naše fanoušky, ale jakýkoliv bod ze Španělska by byl bonusem navíc. Utkání s Lichtenštejnskem je pro nás vlastně důležitější...“ poukázal brankář Petr Čech.

Nejhorší Evropané v žebříčku FIFA
135. Faerské ostrovy 171 bodů, 143. Lichtenštejnsko 134, 156. Malta 91, 202. Andorra a San Marino 0.
Vedoucí Španělsko má 1880 bodů, Češi jsou aktuálně na 31. místě se ziskem 739 bodů.

Zápas na hřišti outsidera reprezentace zvládla, loni v říjnu ve Vaduzu vyhrála 2:0. Kanonáda se sice nekonala, útočníci Necid s Kadlecem se však trefili ještě do přestávky a byl klid. Ale pozor, Lichtenštejnci předtím málem dokázali zabodovat ve Skotsku, kde padli až v 7. minutě nastavení! Také česká reprezentace už podobné vzpoury fotbalových trpaslíků zažila, na domácím hřišti však s nimi ještě nikdy nezaváhala.

Šéf svazu Ivan Hašek by mohl svým nástupcům vyprávět o tom, jak ho až z japonské Hirošimy povolal tehdejší kouč národního týmu Dušan Uhrin ke kvalifikačnímu zápasu na Maltě, on z druhého konce zeměkoule přiletěl a asistoval v říjnu čtyřiadevadesátého u bezgólové remízy, která byla jeho reprezentační derniérou. Další blamáže v bojích o EURO 1996 na hřišti Lucemburska, kde český tým prohrál gólem Hellera z předposlední minuty, byl naštěstí ušetřen.

Uhrin zeleněl, Chvalovský sršel blesky a hromy

„Hrozná ostuda, jak jsme tam dostali na prdel. Celý zápas jsme je mleli, měli šanci za šancí, kopali snad třicet rohů, ale gól ne a ne dát. Dvacet minut před koncem mě poslal trenér na plac místo Skuhravého, jenže já na tom byl stejně jako ostatní. Taky jsem se netrefil... A v poslední minutě nám ten jejich frajer utekl, dal gól a všechno se zdálo v tu chvíli ztracené. Nezapomenu na trenéra Uhrina, který na tom pidistadiónku střídavě zeleněl, blednul a šedivěl, a tehdejšího šéfa našeho fotbalu Chvalovského rázujícího chodbou a sršícího blesky a hromy,“ vzpomíná na nejpotupnější výprask české reprezentace tehdejší kanonýr Radek Drulák, mimochodem právě v roce 1995 vyhlášený Fotbalistou roku.

Nakonec se ale všechno v dobré obrátilo, neboť zdánlivě zpackanou kvalifikaci pomohli Čechům zachránit Bělorusové, kteří senzačně porazili hvězdný tým Nizozemska. Uhrinův výběr se do Anglie dostal a za La Manchem v roli naprostého outsidera vítězně kráčel až k finálovým branám londýnského Wembley.

A pak že se zázraky zázraků ve fotbale nedějí... Češi v poslední době utkání s outsidery o body zvládali. V minulé i předminulé kvalifikaci narazili na San Marino. Venku dvakrát vyhráli 3:0 a rovněž doma dvakrát shodně koncertovali 7:0. A jak už bylo výše zmíněno, i v Lichtenštejnsku si loni ověřili, že pokud dají brzy gól, je klid a vzpurný trpaslík dá pokoj.

Zápas v Českých Budějovicích se hraje v úterý od 17:30, přímý přenos vysílá ČT4.

České kvalifikační propadáky s trpaslíky
1. Lucembursko - ČR 1:0 (7. června 1995, kval. ME 1996)
Tehdy to byl v Lucemburku pořádný šok, ale všechno dopadlo dobře. Uhrinův tým nakonec v kvalifikaci předstihl Nizozemce i Nory a na šampionátu v Anglii pak senzačně došel až do finále...
2. Malta - ČR 0:0 (11. října 2000, kval. MS 2002)
Jeden z „vrcholů“ neúspěšné kvalifikace. Řepka viděl v La Vallettě červenou kartu a tým pak nebyl schopný vstřelit byť jen jeden potřebný gól.
3. Malta - ČR 0:0 (12. října 1994, kval. ME 1996)
Hned druhý kvalifikační duel samostatného českého výběru skončil nečekanou ztrátou. V 58. minutě byl vyloučen obránce Novotný a gól nepadl. Na postup to však nakonec nemělo vliv.
4. Island - ČR 3:1 (1. září 2001, kval. MS 2002)
Začátek krachu v neúspěšné kvalifikaci. Koller se nechal vyloučit ve 40. minutě a Islanďané vedli již o tři góly, takže Jankulovski v závěru jen zmírnil hrozící debakl.

Reklama

Související témata: