Hlavní obsah

Den odpočinku navíc Čechy nespasí, play-off se stejně hraje na vůli a vitamíny

Varšava

Kdo dřív zažene únavu, vyhraje a zajistí si jednu z medailí. I tak lze uvažovat před čtvrtečním čtvrtfinále fotbalového EURO 2012 mezi Českou republikou a Portugalskem ve Varšavě. Na konci sezóny už někteří hráči melou z posledního a ve vyřazovací části je žene vpřed především vůle po velkém úspěchu, který už je v tomto stádiu šampionátu tak blízko. Tréninky jsou jen udržovací, fotbalisté mezi zápasy především regenerují.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Národní stadión ve Varšavě

Článek
Fotogalerie

Plašil o penaltách a Portugalsku

Portugalci jsou favorité, jednu výhodu by však Češi ve čtvrtfinále EURO 2012 mít mohli. Před čtvrtfinále měli po posledním utkání ve skupině o den delší odpočinek. Zatímco Češi porazili Poláky v sobotu, Portugalci po výhře nad Nizozemci slavili postup až v neděli.

„Jeden den navíc na turnaji roli nehraje. Kdyby byly mezi zápasy dva dny, tak by těch čtyřiadvacet hodin roli hrálo, ale Portugalci měli tři, což je normální mezizápasový cyklus," poukazuje brankář Petr Čech.

„Den odpočinku, který jsme měli proti Portugalcům navíc, nehraje žádnou roli," odmítá i manažer Vladimír Šmicer, že by alespoň nějaká výhoda mluvila pro český tým. Podle něho se stírá i tím, že trenér Bílek základní sestavu prakticky neměnil, takže někteří hráči toho měli dost.

Tři zápasy během osmi dnů

„Nejsou zvyklí sehrát tři zápasy během osmi dnů, navíc se na nich může projevit i zranění, které před šampionátem prodělali a vypadli tudíž z přípravy. Což je třeba případ Baroše, Hübschmana, ale koneckonců Jiráčka, který sice ve Wolfsburgu trénoval, ale moc toho nenahrál," spekuloval Šmicer a vzpomněl na paralelu s evropským šampionátem před osmi lety v Portugalsku a čtvrtfinále s Dánskem.

„Oni na tom byli podobně, jako my teď v Polsku. Skupinu odehráli prakticky v nezměněném složení, zatímco my ji v posledním duelu s Německem mohli protočit. Ve čtvrtfinále se to projevilo... Dokud měli Dánové v prvním poločase sil ještě dost, přehrávali nás, ale po přestávce už nebyli tak aktivní a my je proto přejeli."

Odpočinutí prý jsou Portugalci dost

Ani Portugalci si nemyslí, že den odpočinku navíc by Čechy zvýhodňoval. „Jestli jeden tým odpočíval tři a druhý čtyři dny, to nehraje roli a zápas to neovlivní. A mužstvo, které hrálo proti Německu, Dánsku a Holandsku tak dobře jako my, teprve ne. Odpočinek byl pro nás dostačující, takže jsme na tom dobře, po psychické stránce pak ještě lépe. I proto jsme schopni překonat každý fyzický problém," tvrdil trenér Paulo Bento, jenž oslavil v předvečer čtvrtfinále třiačtyřicáté narozeniny a vítězstvím nad Čechy chtěl dát dárek celému Portugalsku.

Právě fyzička však může ve čtvrtek večer být klíčová. „O co méně se ve vyřazovací části turnaje hraje, o to víc času věnujeme odpočinku a regeneraci," přiznává záložník Jaroslav Plašil.

„Kluci dostávají i dovolené podpůrné prostředky, hlavně vitamíny, aby únavu z těla co nejrychleji vyplavili," přidává se Šmicer.

„Je to jedině dobře, mohli jsme si déle odpočinout a budeme mít víc sil," věří Petr Jiráček, že den navíc by se projevit mohl. „Není to až tak velká výhoda, protože Portugalci měli tři dny, což je dostatečná doba na regeneraci," polemizuje s ním Tomáš Hübschman.

Moutinho: Soustředíme se jen na výkon

„Delší odpočinek Čechů náš výkon neovlivní, stav trávníku tuplem ne. Ostatně, byl jsem se na hřišti podívat a není v tak špatném stavu, jak tady tvrdili," přidával se k trenérovi i Joao Moutinho. „Při rozcvičce zapomeneme na trávník i delší odpočinek Čechů a soustředíme se jen na výkon."

Záložník FC Porto poukázal na skutečnost, že ani jeden ze čtvrtfinalistů si ve středu na Národním stadiónu nezatrénoval. UEFA jim to zakázala, hřiště prý bylo příliš podmáčené. Kdo ví, co za tím bylo, napadlo nejen Moutinha. Pořadatelé každopádně trávník ve středu bedlivě střežili a zakázali ho i fotografovat. Z vyvezených kontejnerů bylo patrné, že pažit prosypávali pískem a některé jeho části úplně vyměnili.

„Je trochu zvláštní, že si hráči nemohli na hřiště zvyknout. Je to však pro oba soupeře stejné, nemělo by to mít žádný vliv. My si zatrénovali dopoledne ještě ve Vratislavi," neláme si hlavu trenér Michal Bílek.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0