Hlavní obsah

Líbí se mi Španělsko, ale nemůžu si vybírat, říká plzeňská hvězda Jiráček

Udivuje famózní formou, nevyčerpatelnou kondicí a nekončícími nápady pro přihrávky. Skvostná hra vynesla záložníka Petra Jiráčka, který byl ještě před pár měsíci v Plzni náhradníkem, mezi klenoty českého fotbalu a pochopitelně do reprezentační sestavy, s níž bude v nadcházejících duelech s Černou Horou usilovat o postup na mistrovství Evropy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Jiráček na srazu fotbalové reprezentace.

Článek

Vnímáte očekávání veřejnosti, která postup v konfrontaci s nepříliš věhlasným soupeřem považuje za samozřejmý?

Jde o strašně nevyzpytatelného protivníka. Od trenéra Bílka jsme dostali takovou knížku, kde je soupiska Černé Hory a podrobná charakteristika hráčů, jejich klady a zápory. Nonstop nám na jednom z programů běží zápasy soupeře v televizi.

Studoval jste materiály důsledně?

Člověku informace pomůžou. Snažím se zapamatovat, jestli jsou praváci nebo leváci, jejich typické vlastnosti. Ale v zápase stejně hodně improvizujete, vycházíte z dané situace a nepřemýšlíte, co jste četl.

V sestavě bude mít zřejmě opět velké zastoupení Plzeň. Je velkým přínosem, když jste na hřišti společně s klubovými parťáky?

Je určitě výhodou, že se známe a tušíme, co každý z nás udělá. Nechci ale hodnotit, jestli jsme hru národního týmu pozitivně ovlivnili.

Petr Jiráček na srazu fotbalové reprezentace.foto: Právo/Petr Hloušek

Umíte si sám sebe představit v kádru týmu pro šampionát v Polsku a na Ukrajině?

Pokud bychom postoupili a já bych se do nominace dostal, šlo by o naplnění obrovského snu. I když já si ještě nedávno ani nic takového nepředstavoval. Chtěl jsem hlavně hrát dobře v Plzni. Liga mistrů a reprezentace, to je pohádka. Všechno šlo krok za krokem. Nejdřív jsem byl rád, když jsem se posunul do základu v klubu. Rval jsem se, abych zase nemusel zpátky na lavičku. Snažím se nepřipouštět si, co se odehrává a jakou rychlostí.

Je pravděpodobné, že v době mistrovství Evropy už nebudete hráčem Plzně?

Nechci předbíhat a řešit nejrůznější kdyby. Samozřejmě bych si rád zkusil zahraničí, ale nejsem hlavou jinde. Manažerovi jsem jasně řekl, že nechci o ničem slyšet, dokud neskončí podzimní sezóna.

Rozptylovala by vás případná jména zájemců?

Já bych se v tom babral a spekuloval, co je lepší. Navíc nechci nic zakřiknout. Je třeba si uvědomit, že nejde o téma každodenní diskuse. Jsem v Plzni spokojený, nemám důvod utíkat.

Plzeňský Petr Jiráček (vlevo) se snaží zastavit Lionela Messiho z Barcelony.foto: Právo/Jan Handrejch

Ale neříkejte, že po vydařeném roce vyšperkovaném skvělými podzimními výkony necítíte, že je ideální čas pro přestup?

Asi ano. Nemůžu říct, že za půl roku čas pro změnu klubu nebude lepší, ale momentálně do sebe všechno zapadá. A přiznávám, že bych byl rád, kdyby všechno skončilo hezkou tečkou.

Která soutěž ji pro vás představuje?

Hodně se mi líbí Španělsko, které bych chtěl zkusit. Ale nejsem v pozici, kdy si můžu vybírat. Rozhodně bych si ale přál klub ze Španělska, Itálie nebo Německa než ligu, kde je možná hodně peněz, ale kvalita fotbalu není tak vysoká.

Poznávají vás lidé stále víc?

Je to jinačí než dřív. Dostávám i pozvánky na různé společenské události nebo akce s dětmi. Rád bych si třeba odpočinul a udělal si vlastní program.

Jak by v ideálním případě vypadal?

Vyvalím se k televizi, relaxuju, ani nemluvím a přítelkyně je naštvaná, že nekomunikuju (směje se). Ale byla by hloupost pozvání odmítat.

Reklama