Hlavní obsah

Polské firmy hrozí blokováním stadiónu ve Varšavě, nedostaly zaplaceno

Varšava

Těsně před startem fotbalového mistrovství Evropy hrozí bezmála čtyřicet polských firem blokádou varšavského Národního stadiónu. Údajně nedostaly zaplaceno za práce na jeho rekonstrukci. Podle dnešní zprávy listu Rzeczpospolita dali rozhořčení majitelé firem vládě ultimátum. Pokud do týdne neposkytne záruky na úhradu dluhů, na 6000 zaměstnanců postižených firem vchody na stadión zablokuje.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polské stavební firmy si stěžují na organizátory fotbalového ME

Článek

"Máme po krk věčného dopisování s generálním dodavatelem a investorem. Několik měsíců opakují, že nám zaplatí. Pokud se tak nestane do začátku mistrovství, můžeme se s penězi rozloučit, už je neuvidíme," citoval polský list jednoho z věřitelů.

Firmy, které se kvůli dluhům dostaly do svízelné finanční situace, jsou prý rozhodnuty zmobilizovat zaměstnance i techniku a vchod na stadión zahradit. "Pak se možná ministra dočkáme," řekl listu Rzeczpospolita majitel jedné z dodavatelských firem.

Polská firma PBG vyhlásila bankrot

Znepokojivé zprávy o finančních problémech kolem Eura dnes potvrdila informace médií o tom, že polská firma PBG, která se podílela na rekonstrukci fotbalových stadiónů ve Varšavě, Poznani a Gdaňsku, vyhlásila bankrot. Společnost, která se rovněž angažovala při opravách polských silnic, svůj krok zdůvodnila nedostatkem hotovosti.

Její celkový dluh dosahuje výše 1,7 miliardy zlotých (téměř deset miliard korun). Jednání s bankami skončilo neúspěchem, podle polských analytiků citovaných agenturou Bloomberg bude mít úpadek dopad na celou polskou ekonomiku. PBG je třetí největší stavební společností v Polsku. Spolu s ní ohlásily bankrot její dceřiné firmy Aprivia SA a Hydrobudowa Polska SA.

Varšavský stadión spravuje státní firma Národní sportovní centrum (NCS), která má údajně na účtech k dispozici 152 miliónů zlotých (890 miliónů korun). Mluvčí NCS Daria Kulińská řekla, že každá faktura se posuzuje jednotlivě a prochází pečlivou kontrolou. Předseda NCS je podle ní připraven se subdodavateli jednat, ale nikoli pod nátlakem.

Na varšavském Národním stadiónu začne mistrovství v pátek večer soubojem domácí reprezentace s Řeckem, další dva zápasy skupiny A se tam uskuteční 12. a 16. června. Varšavský stadion bude rovněž dějištěm jednoho čtvrtfinálového a jednoho semifinálového zápasu.

Podle listu Rzeczpospolita zůstaly dluhy i po rekonstrukci fotbalové arény ve Vratislavi, kde bude ke svým zápasům v základní skupině nastupovat Česko. Přestože investor rekonstrukce prohlašuje, že své závazky uhradil, subdodavatelé údajně peníze nedostali. Dodavatel osvětlení na stadiónu prý dokonce tvrdí, že nedostane-li dlužné peníze, světla demontuje. Ve hře je podle polského listu částka 4,5 miliónu zlotých (26 miliónů korun).

Reklama

Související témata: