Hlavní obsah

Čechům gratuloval, Islanďanům však nizozemský kouč blahopřání neposlal. A to jejich pomoc potřebuje

Amsterdam

Gratulaci poslanou na pražský Strahov si kouč nizozemských fotbalistů Danny Blind zavařil. Nejen v Turecku, ale i doma, neboť narážky na blahopřejný mail adresovaný kouči české reprezentace Pavlovi Vrbovi slyší stále. Před úterní vzájemnou konfrontací samo sebou tuplem. Pramálo nadějná situace Oranje, kteří musí spoléhat na islandskou výpomoc, aby se dostali alespoň do baráže o EURO 2016, k tomu přímo vybízí. „Je kolem toho zbytečný humbuk, o postupujících a konstelaci ve skupině rozhodlo víc utkání,“ snažil se odrážet všechny ataky Blind, který na lavičce Nizozemců nahradil v průběhu kvalifikace Guuse Hiddinka.

Foto: Jan Tauber

Trenér nizozemských fotbalistů Danny Blind

Článek

Trenérská rošáda ale Nizozemcům nepomohla, ve skupině figurují až na čtvrtém místě a ani případná úterní výhra nad českou reprezentací jim cestu do baráže nezajistí. Potřebovali by pomoc Islanďanů a jejich bodový import od Bosporu. A navíc tříbodový, protože jedině tak se Oranje posunou před Turky.

„Nesnažím se na panující situaci myslet, prostě musíme nad českým celkem v úterý vyhrát," odmítl Blind, že by ho panující konstelace iritovala, nebo snad znervózňovala. Přitom je mu jasné, že nezáleží jen na něm a jeho svěřencích. Vstřícnost a výpomoc Islanďanů moc a moc potřebuje on i jeho mužstvo.

Jediný scénář Blinda

Čechům k postupu na EURO do Francie před jejich zápasem s Turky gratuloval, proto bylo celé Nizozemí zvědavé, zda totéž učiní i před úterní kvalifikační partií u Bosporu, kde se střetne země půlměsíce s Islandem. Dostane i Lars Lagerbäck blahopřejný mail od Blinda?

„Ne, žádný mail jsem na Island neposílal," odmítl trenér Nizozemska, že by se blahopřejnými slovy snažil ostrovany motivovat a snad si tím zajistit jejich přízeň.

„O postupujících a konstelaci ve skupině rozhodlo víc utkání, takže se snažím současnou situací netrápit. Máme jen jeden scénář - porazit Čechy a pak se uvidí," tvrdil Blind, že zůstává nad věcí a o motivaci svých svěřenců nemá sebemenší starost.

„I oni mají stejný cíl, jímž je vítězství," namítal, že ani pramálo slibné vyhlídky na postup na jeho hráče neodlehly a v úterním večeru půjdou v amsterdamské Areně za výhrou.

Pomoc i bez mailů

Blind si totiž moc dobře uvědomuje, že si štěstí, které teď tak moc potřebuje, nemůže vynutit, ale musí si ho zasloužit.

„Takový je život. Proto mluvím o jediném scénáři, který máme a jenž zní: vítězství," pravil s vírou, že i ve fotbale se zázraky někdy dějí. A třeba i bez pomoci blahopřejných mailů...

„Jestliže něčeho v končící kvalifikaci lituji, pak první prohry s českým týmem loni v Praze. Kdybychom tam vyhráli, odstartovali bychom tažení za evropským šampionátem perfektně a podle našich představ. Ale to se žel nestalo," povzdechl si.

Kdo postoupí do baráže z "české" skupiny?
Turecko
74,5 %
Nizozemsko
25,5 %
Celkem hlasovalo 4034 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.