Hlavní obsah

Mají Slováci nejlepší tým od rozdělení federace? Kozák chválí i mladé pušky z české ligy

Žilina

Už jen Anglie se spolu s nimi může pochlubit, že v kvalifikaci EURO 2016 neztratila ještě ani bod. Žádný div, že fotbalisté Slovenska vzbuzují doma velkou euforii. Přiživilo ji samozřejmě úterní vítězství nad Čechy (1:0). Rivala z bývalé společné federace porazili teprve potřetí z deseti vzájemných zápasů. Kozákův tým se opírá o zkušené mazáky i šikovné mladíky, o slovo se navíc hlásí také legionáři z české ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Tomáš Necid (vpravo) v souboji se Slovákem Jánem Gregušem.

Článek
Fotogalerie

„Existuje vůbec země, kterou by Slovensko momentálně neporazilo?" Otázka vznesená na tiskové konferenci po vítězství nad Čechy byla sice míněna s nadsázkou, přesto dobře ilustruje euforii, jakou Hamšík, Škrtel a spol. ve své zemi způsobili.

Slováci jsou parádně rozjetí. Osmkrát za sebou vyhráli a z posledních 14 duelů prohráli jediný. Série zahrnuje třeba i skalp Španělska, jež v posledních letech sbíralo tituly mistrů Evropy i světa.

„Naši hráči mají zkušenosti i kvalitu, hrají se srdcem. Nemyslí na povinnosti v klubech, maximálně bojují a jdou za výhrou. Nechtěli jsme přerušit naši sérii. V derby s Čechy jsme znovu předvedli stoprocentní přístup," pochvaluje si trenér Ján Kozák.

Ideálně složený tým

Aby ne, když jeho tým je v probíhající sezóně neporazitelný. „Máme zkušené Hamšíka, Škrtela, Ďuricu. A k nim spoustu mladých, kteří jsou hodně, hodně dobří. Klobouk dolů před tím, co třeba Weiss nebo Stoch předvádějí. A trenér Kozák nás dal dohromady," líčí zkušený brankář Ján Mucha.

Mají teď Slováci nejlepší tým od rozdělení federace? „Možná. Ale také v roce 2010 jsme byli hodně silní," poukazuje Mucha, jak si slovenská reprezentace poprvé zahrála na mistrovství světa a v Jihoafrické republice došla do osmifinále.

Kozák je také známý svými výbuchy emocí, kvalifikaci ME 2016 však zatím zvládá s noblesou. „V kabině je klid. Trenérovi jsme zatím ani jednou nezavdali příčinu, aby se rozčílil," usmívá se Mucha.

Mladí adepti jsou příslibem

V úterním derby v Žilině nastoupil v základní jedenáctce Slováků jediný zástupce domácí ligy, obránce Saláta ze Slovanu Bratislava. Na rozdíl od svého českého kolegy Pavla Vrby se Kozák může spolehnout na spoustu legionářů, kteří ve svých klubech pravidelně hrají.

Proti Čechům navíc úspěšně otestoval i další mladíky, kteří se do mužstva tlačí. Vedle autora jediného Ondreje Dudy z Legie Varšava také mladé pušky z české ligy, záložníky Jána Greguše z Jablonce a Patrika Hrošovského z Plzně.

„Mladí hráči ukázali, že jsou příslibem slovenské reprezentace. Hráli dobře a potvrdili, že si zde místo zastanou a patří jim po právu," kvituje Kozák.

Postup je velmi blízko

Cesta na evropský šampionát je pro jeho tým zkrátka ideálně nalinkovaná. „Ale pozor, rozhodující zápasy kvalifikace jsou teprve před námi. I vítězství nad Španělskem získá pravou hodnotu až ve chvíli, kdy postoupíme," upozorňuje Matúš Kozáčik, brankář plzeňské Viktorie.

Zatímco Češi od rozdělení společného státu na mistrovství Evropy ještě nikdy nechyběli, Slováci ho ve Francii téměř jistě ochutnají vůbec poprvé.

„Nejlépe bude, když si příště spolu zahrajeme na mistrovství Evropy," usmívá se Pavel Vrba, jehož česká reprezentace má kvalifikaci také ideálně rozehranou.

Reklama

Související témata: