Hlavní obsah

Modrič a Rakitič! To je největší síla Chorvatů, shodují se čeští fotbalisté

kft, zp, ram (Tours)Sport.czPrávo

Španělé už jsou zapomenuti, před českým týmem stojí nová výzva - Chorvatsko. Od úterý se na něj připravují. „Španělé jsou podle mne nejlepším týmem, který tady je. Chorvati jsou ale hned v těsném závěsu za nimi,“ charakterizuje pátečního soupeře na evropském fotbalovém šampionátu útočník David Lafata. „Pro mne to je černý kůň šampionátu,“ dodává gólman Petr Čech. Všichni oslovení hráči se jako jeden muž shodli, že největší síla Chorvatů je ve středové řadě a dvojici Luka Modrič - Ivan Rakitič.

Petr Čech k utkání s ChorvatskemVideo: Radek Malina, Sport.cz

 
Článek

„Ať to vezmu odzadu dopředu a zase zpátky, je to tým nabitý výbornými hráči. Má obrovskou kvalitu. Sám jsem si ho pasoval do role černého koně celého šampionát. Chorvati už v prvním zápase ukázali ofenzivní sílu. Ta je především ve středové řadě. Rakitič a Modrič jsou vynikající fotbalisté a oni na ně sázejí. Když máte v mužstvu hráče, kteří nastupují v základní sestavě Barcelony a Realu Madrid, jasně to ukazuje vysokou kvalitu. Určitě k Chorvatům cítíme respekt, ale rozhodně nemáme strach. Víme, o co v utkání půjde. Když budeme hrát disciplinovaně jako proti Španělům a přidáme kvalitu směrem dopředu, máme šanci uhrát dobrý výsledek," přemítá gólman Čech.

Zvládli Nizozemce, chtějí zvládnout i Balkánce

Útočník Lafata rovněž zdůrazňuje kvalitu středového tandemu M + R, ale je přesvědčen, že Chovati jsou hratelní. „V televizi jsme koukali na jejich zápas s Turky. Mají výbornou středovou řadu, a v ní především Modriče z Realu Madrid a Rakitiče z Barcelony. To mluví za vše. I další hráči působí ve špičkových klubech a jsou jejich oporami. Chorvati jsou hodně techničtí, dopředu velmi nebezpeční. Vyzařuje z nich velká síla, ale my jsme už v kvalifikaci dokázali sehrát dobré zápasy s podobně silnými soupeři, myslím konkrétně Nizozemsko, a zvládli jsme je. I s Chorvaty se určitě dá hrát, ale musíme se tlačit víc dopředu," nabízí svůj pohled na soupeře.

Jeho kolega z útoku Tomáš Necid souhlasí: „Viděl jsem jen první poločas, protože pak jsem usnul. Ale byl to zajímavý fotbal z obou stran. Síla Chorvatů je hlavně uprostřed zálohy. Rakitič a Modrič, to je obrovská kvalita, které budeme muset čelit. Přitom musíme hrát útočněji než proti Španělům, protože potřebujeme body. Jestli u toho budu na hřišti, to opravdu netuším."

Pozor také na Mandžukiče

Chorvatským útokům bude uprostřed obrany zřejmě opět čelit Roman Hubník. „Chorvaté mají několik vynikajících individualit, ale celkově jsou hodně silní, vychází to ze středové řady, Mandžukič na hrotu je výborný střelec, navíc umí využít svoji postavu. Musíme si ho ohlídat, nedat mu prostor. Drtivá většina jejich hráčů má navíc hodně zkušeností z velkých zápasů. Pro mě jsou jedním z černých koní turnaje," míní stoper českého týmu.

Záložník Ladislav Krejčí hledá rozdíl mezi hrou Chorvatů a Španělů. „Španělé jsou jiný level a Iniesta působí jako z jiné planety. Modrič s Rakitičem jsou výborní, ale s jejich středovou řadou bychom se měli vyrovnat lépe. Chorvaté nebudou tolik držet míč. My musíme být agresivní, napadat je a mnohem častěji chodit dopředu, abychom si vytvořili nějaké šance. Určitě to bude také o běhání, ale věřím, že u míče budeme častěji a dáme i nějaký gól," přeje si Krejčí.

Jak dopadne zápas mezi Českem a Chorvatskem na ME ve Francii?
Vyhraje Česko
44,6 %
Utkání skončí remízou
13 %
Zvítězí Chorvatsko
42,4 %
Celkem hlasovalo 12113 čtenářů.

Reklama