Hlavní obsah

Mohl jsem dát parádní gól, nebo ohrozit diváky ve dvacáté řadě, říká Modrič o trefě proti Turkům

Toulouse

Tenhle gól bude určitě patřit k nejhezčím na šampionátu. Turci odvrátili Rakitičův centr do šestnáctky. Míč se vysokým obloukem snášel asi deset metrů za hranici pokutového území. Z druhé vlny se k němu přihnal Luka Modrič. Všichni čekali, že si balón zpracuje, jenže on ho nártem pravačky napálil na bránu přesně k pravé tyči. Babacan v bráně se natahoval marně... Chorvati právě touhle trefou ve svém úvodním duelu na ME zdolali Turky 1:0. V pátek jdou na český výběr.

Foto: John Sibley, Reuters

Luka Modrič oslavuje svůj gól proti Turecku.

Článek

"Připadlo mi to jako nejlepší řešení. Míč padal rovně dolů, tak jsem se do něj opřel nártem. Bylo to daleko, mohl jsem ohrozit diváky ve dvacáté řadě, nebo dát parádní gól. Věděl jsem, že střelu ode mne v té situaci nikdo nečeká. Nejsem zase až tak dobrý střelec z takové dálky," popisuje svoji trefu třicetiletý záložník Realu Madrid, režisér hry Bílého baletu, s nímž slavil na konci května vítězství v Lize mistrů.

Dětství prožil na frontové linii

Fotbal je pro něj vším. „Po tom, co všechno jsem prožil, si s fotbalem užívám každou krásnou chvíli," připomíná spokojeně. Narážel lehce na svoje dětství, které prožil za války Chorvatska o samostatnost. S rodiči a sourozenci žil ve vesnici Zaton Obrovački nedaleko rodného Zadaru, který patřil k místům nejkrvavějších bojů. Rodina musela uprchnout do ostřelovaného města, kde válku přečkala.

Po jejím skončení se mohl Luka konečně věnovat fotbalu a rozvinout svůj talent. V sedmnácti letech přestoupil z NK Zadar do slavného Dinama Záhřeb. Dva roky putoval po hostováních, než se prosadil. Rychle pak vyletěl jako kometa a už jako nejlepší hráč chorvatské ligy přestoupil do Tottenhamu.

„To byl skvělý krok. Premier League je vynikající soutěž, ale moje srdce patřilo už tehdy španělskému fotbalu," přiznal po letech. V roce 2012 se ozval Real Madrid a Modrič si přestup doslova vyvzdoroval. Dokonce odmítl odjet v létě s týmem na zahraniční turné. Vedení Tottenhamu pochopilo, že tuhle tvrdou hlavu nijak nepřesvědčí a tak se dohodlo s Realem na odstupném 35 miliónů eur (asi 945 miliónů korun).

Real dal téměř miliardu

„Byl jsem šťastný, i když jsem věděl, že zatímco v Tottenhamu jsem měl místo v základu téměř jisté, v Realu budu bojovat s tvrdou konkurencí. Ale věřil jsem, že se dokážu prosadit," zavzpomínal Modrič. Dokázal se prosadit téměř okamžitě, dokonce z týmu „vyhnal" Němce Samiho Khediru. S Toni Kroosem nyní tvoří skvělou středovou dvojici. Modrič je režisérem. A stejnou roli plní i v národním týmu.

Chorvati také dobře vědí, jaký poklad v Modričovi mají. „Pro nás je Luka v této formě klíčovým hráčem. Jeho gól byl naprosto magický," nešetří chválou chorvatský kouč Ante Čačič. „Byl to krásný gól, oceňuji i Modričovu odvahu k takové střele. Luka si určitě zaslouží, aby se o něm mluvilo. A nejen po tomto utkání, protože je hráčem, který umí udělat zápas a ještě se blýsknout střelecky," přidává svůj názor legendární anglický kanonýr a nyní televizní expert Gary Lineker.

Modrič dovedl Chorvaty k výhře v úvodním duelu šampionátu a věří, že úspěšná cesta bude pokračovat. „Tři body s Tureckem jsou nesmírně důležité. Daly nám klid. S Čechy to nebude lehké, velmi dobře brání, což ukázali se Španěly, podle mne nejlepším týmem na šampionátu. My je ale chceme porazit, abychom do duelu s obhájci titulu šli už jako postupující tým. Nejsme na šampionátu favorité, ale máme kvalitu na to, abychom se dostali hodně daleko," citují Luku Modriče chorvatská média před pátečním utkáním.

Jak dopadne zápas mezi Českem a Chorvatskem na ME ve Francii?
Vyhraje Česko
44,6 %
Utkání skončí remízou
13 %
Zvítězí Chorvatsko
42,4 %
Celkem hlasovalo 12113 čtenářů.

Reklama