Hlavní obsah

Volit prezidenta? Dejte pokoj, deset procent Islanďanů je ve Francii na fotbale

Nice

Island má nového prezidenta. Historik Gudni Jóhannesson porazil podnikatelku Hallu Tómasdóttirovou. Sobotní volby však zcela zastínil fotbal. Podle zpravodajského serveru BBC News až deset procent z 330 000 obyvatel ostrova je v současné době na ME ve Francii a většina ostatních Islanďanů šampionát napjatě sleduje. Jejich chlapce v pondělí (21:00) čeká historický zápas, osmifinále proti Anglii.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Vyprodaný stadión Saint-Denis slavil islandský postup.

Článek
Fotogalerie

Island se na mistrovství Evropy ve fotbale probojoval vůbec poprvé a hned se mu podařilo postoupit ze skupiny do osmifinále.

„Dlouholetý sen se stal skutečností" - zní titulek největšího islandského deníku Frettabladid. „Kdybychom porazili Anglii, tak by se změnily naše životy. Hráči jsou však již nyní pro obyvatele země národními hrdiny," poukazuje jeden z trenérů reprezentace Heimir Hallgrímsson.

„O podobném zápase jsem snil už od dětství," vyznává se útočník Gylfi Sirgurdsson, legionář ze Swansea City.

Stojí proti svojí modle

Paradoxem je, že mužstvu udatných -ssonů teď stojí v cestě právě Anglie. Spousta Islanďanů v ní působí a její fotbal je pro jejich zemi modlou i velkým vzorem.

„Vyrůstal jsem na sledování Premier League. Anglická liga je na Islandu to nejpopulárnější. Pro všechny z nás moc znamená, že hrajeme právě proti Anglii," ujišťuje útočník Jon Dadi Bödvarsson.

„Čelit Anglii je pro nás mimořádná událost, protože anglický fotbal má na ten náš velký vliv. U nás každý na velkém turnaji fandí Anglii. Teď hrajeme proti ní v osmifinále mistrovství Evropy. Troufnu si říct, že je to největší zápas v naší historii," zdůrazňuje nejzkušenější islandský hráč Eidur Gudjohnsen, který právě v Premier League strávil nejlepší roky své kariéry.

Lagerbäck se Švédskem proti Anglii:
Jako asistent trenéra
Výhra 2:1 (doma), kvalifikace ME - 1998
Remíza 0:0 (venku), kvalifikace ME - 1999
Jako hlavní trenér
Remíza 1:1 (venku), přátelsky - 2001
Remíza 1:1 (neutrální), MS - 2002
Výhra 1:0 (doma), přátelsky - 2004
Remíza 2:2 (neutrální), MS - 2006

Lagerbäck ještě s Albionem neprohrál

Angličané jsou velkými favority, ale pozor. Island na probíhajícím šampionátu zatím nepoznal hořkost porážky. Ve skupině remizoval 1:1 s Portugalskem i Maďarskem a zvítězil nad Rakouskem (2:1).

V talonu pak má jako trumf pozoruhodnou bilanci svého švédského trenéra.

„Když jsem vedl Švédsko, tak jsem hrál proti Anglii šestkrát - a ani jednou neprohrál," přilévá optimismus do islandské euforie 67letý kouč Lars Lagerbäck.

A opravdu, dvakrát jako asistent a čtyřikrát jako hlavní trenér rodného Švédska udržel neporazitelnost - čtyřikrát s Anglií remizoval a dvakrát ji dokonce porazil.

Pokud chtějí Rooney a spol. dál, budou muset Lagerbäckovo kouzlo v Nice odčarovat.

Reklama

Související témata: