Hlavní obsah

Vrba slibuje silnější ofenzivu, Češi pokukují minimálně po bodu. Chorvati ale chtějí postup

St. Étienne

Uhrát alespoň remízu. To je cíl českého fotbalového týmu v pátečním druhém vystoupení na evropském šampionátu. Jenže Chorvati chtějí ze St. Étienne všechny tři body, aby měli jistý postup ještě před závěrečnou bitvou se Španěly. Svěřenci trenéra Pavla Vrby naopak věří, že tři body přidají s Turky a se čtyřmi postoupí.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Pavel Vrba.

Článek
Fotogalerie

Rosický a Vrba před utkáním s Chorvatskem

„K postupu budou potřeba čtyři body. My zatím nemáme žádný, takže potřebujeme nejméně jeden získat. Bude však záležet i na druhém utkání skupiny a dalších výsledcích. Za určitých okolností mohou stačit i tři. V každém případě by prohra s Chorvaty znamenala, že naše postupové šance jsou minimální," má spočítáno kouč českého celku Pavel Vrba.

„My bereme zápas s Chorvaty jako klíčový. Věříme, že to bude krásný fotbal s úspěšným koncem pro nás," dodal kapitán týmu Tomáš Rosický, kterého pobavilo srovnání s Modričem.

Zlepšit hlavně efektivitu

Malá efektivita v útočné fázi a nevyužité šance považují Vrba i kapitán týmu Tomáš Rosický za současnou největší slabinu týmu. „V tom se musíme výrazně zlepšit a proměnit naše šance. Z utkání se Španěly je i na co navázat, třeba na soudržnost, obětavost a koncentraci v defenzivě," řekl Rosický.

„Z utkání se Španěly je opravdu na co navázat. Soudržnost týmu a obětavost v duelu se Španěly byla asi největší, jakou jsem u reprezentace zažil. Hrát ofenzivně, to je proti Chorvatům nutnost. Musíme být přímočařejší než v úvodním utkání. Snažili jsme se o to, ale Španělé nám to nedovolili. Tentokrát se musíme prosadit. Tomu budou odpovídat i změny v sestavě," naznačil kouč svůj záměr. Víc však neprozradil.

Síla Modriče a Rakitiče

Kouč i kapitán nabídli srovnání ofenzivní síly Španělů a Chorvatů. Největší síla Chorvatů je ve středové řadě díky Rakitičovi z Barcelony a Modričovi z Realu Madrid. „Jejich hra je technická jako u Španělů, ale jsou mnohem přímočařejší, nehrají ten španělský systém tiki taka se spoustou přihrávek," nabídl kapitán českého týmu srovnání hry minulého a příštího soupeře. „Chorvati jsou silní v tom, že trenér Čačič využil návyků Rakitiče a Modriče z klubů a přizpůsobil jim hru týmu," dodal Vrba.

Vrba se jako trenér utká se svým chorvatským protějškem potřetí. V roce 2013 vedl Viktorii Plzeň v play off o Ligu mistrů, zatímco Ante Čačič seděl na lavičce Mariboru. „Samozřejmě, že si na ten souboj vzpomínám. Obě utkání jsme s Viktorií tehdy vyhráli. Maribor a chorvatská reprezentace, to je ale obrovský rozdíl v kvalitě, týmy jsou nesrovnatelné. Přál bych si, abych vyhrál i náš třetí vzájemný trenérský duel," zdůraznil Vrba.

Zápas začíná v 18 hodin, přímým přenosem ho vysílá ČT sport a podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak dopadne zápas mezi Českou republikou a Chorvatskem?
Zvítězí Česká republika
40,9 %
Zápas skončí remízou
12,3 %
Zvítězí Chorvatsko
46,8 %
Celkem hlasovalo 35302 čtenářů.

Reklama

Související témata: