Hlavní obsah

Za Lafatu kollerovský typ. Necid, nebo Škoda?

Robert Neumann (Reykjavík)Sport.czPrávo

Zásadní otázka před pátečním kvalifikačním duelem na Islandu zní: Kdo zastoupí zraněného útočníka Davida Lafatu? Sparťanský kanonýr si v modelovém duelu v minulém týdnu pochroumal koleno, trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba musí najít náhradu. Váhá mezi Tomášem Necidem a Milanem Škodou, podle všeho na jednoho z nich ukáže.

Foto: Jan Tauber

Tomáš Necid (vlevo), nebo Milan Škoda? Který z nich bude proti Islandu ten pravý...?

Článek
Fotogalerie

Trénink českých fotbalistů na Islandu.

„Necid už v kvalifikaci nastoupil, Škoda na jaře táhnul Slavii, v uplynulé sezóně dal devatenáct gólů, což svědčí o jeho kvalitě. Uvidíme v pátek, kdo nastoupí," řekl neurčitě Pavel Vrba. „Davidův čich na góly je jedinečný, teď ale dostane šanci někdo jiný. Necid, Škoda nebo Kadlec. Pro ně je to obrovská šance," doplnil kouče kapitán Tomáš Rosický.

Pro Necida hrají zkušenosti, v reprezentaci už nasbíral 30 startů, vstřelil 8 gólů. Škoda je v národním mužstvu úplně poprvé, těžkými zápasy si neprošel ani na evropské pohárové scéně.

„Nehrál sice žádný mezinárodní zápas, ale v médiích neustále čtu, že má dostat příležitost, tak třeba dám na radu novinářů a tu příležitost mu dám," zavtipkoval Vrba. Proti soupeři typu Islandu, který má v arzenálu důraznou hru, se robustní Necid se Škodou hodí.

Konkurenti obývají společný pokoj

„Jsou to takové kollerovské typy," přirovnal Vrba dvojici k někdejšímu klíčovému útočníkovi Janu Kollerovi, který vzbuzoval u soupeře respekt už jen svojí hřmotnou postavou. „Jsou to hroťáci, kteří mají rádi osobní souboje a jsou v nich silní. To může hrát na Islandu důležitou roli, protože domácí jsou hodně důrazní. Samozřejmě bude důležité, jak útočníka budou podporovat spoluhráči," podotkl Vrba.

Dodatečně nominovaný Škoda se případné premiéry neobává, ovšem spíše očekává, že Vrba ukáže na Necida. „Přece jen jsem tady jako náhradník, jako třetí útočník. Ale uvidíme, nebudu předbíhat," prohlásil. Zároveň přiznal, že si v hlavě pohrává s myšlenkou na první gól v reprezentaci. „Že bych nad tím extra přemýšlel, to zase ne. Pamatuji si ale dobře, jak dával David Lafata při své premiéře dva góly Walesu. Nebylo by špatné ho napodobit," zasnil se Škoda.

Shodou okolností oba konkurenti obývají při srazu společný pokoj. „Ale nepůjdeme po sobě. Rozhodne trenér, necháme to, jak to dopadne," uvedl Škoda. Vrba má v záloze ještě Václava Kadlece, bylo by však překvapení, kdyby na něj ukázal.

Kvalifikace ME 2016, skupina A:
Zápas mezi Islandem a Českem se hraje v Reykjavíku v pátek od 20:45. Přímým přenosem ho vysílá ČT Sport. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.
Jak dopadne kvalifikační duel o postup na ME 2016 mezi Islandem a Českem?
Vyhraje Island
18,3 %
Zápas skončí remízou
26,6 %
Zvítězí Česko
55,1 %
Celkem hlasovalo 25747 čtenářů.

Reklama

Související témata: