Hlavní obsah

Zraněný Kolář už má operaci za sebou. Teď přemýšlí, kdy se z něho zase stane Zorro

Plzeň

Operaci už má za sebou. Plzeňský Daniel Kolář na ni musel, protože lotyšský reprezentant Zjuzins ho v nedělním kvalifikačním dueluo EURO 2016 v Rize zmasakroval náramně. „Ten zvuk bylo slyšet až na lavičku,“ věděl trenér Pavel Vrba okamžitě, že je zle, neboť nejen na střídačce, ale až na tribuně bylo slyšet, jak praská kost. „Vyhrál jsem hlavičkový souboj, do kterého přišel domácí hráč pozdě. Proto vletěl do mě,“ popisoval Kolář srážku, po níž po devíti minutách druhé půle musel nuceně ze hřiště.

Foto: David Šváb, ČTK

Daniel Kolář (vpravo) v hlavičkovém souboji v zápase s Lotyšskem.

Článek
Fotogalerie

Tvář mu po zlomenině lícní kosti okamžitě opuchla, takže už v Rize Daniel Kolář věděl, že bude muset na operaci. Hned v pondělí se jí podrobil.

„Naštěstí se obešla bez komplikací. Nejbližší týden má nařízený absolutní klid, následně pod dohledem lékařů i fyzioterapeutů začne s postupným tréninkem. Do ostrého zápasu by mohl naskočit zhruba za tři až čtyři týdny, velmi pravděpodobně absolvuje minimálně první zápasy se speciálním obličejovým krytem," potvrdil generální manažer plzeňské Viktorie Adolf Šádek.

„Jeho zranění mě mrzí, protože patřil k nejlepším na hřišti. Však také po jeho nuceném střídání už to byl spíše boj než fotbal, protože jsme ztratili spojnici mezi útokem a zálohou," litoval trenér Vrba svého svěřence.

„Štve mě to. Zvlášť když lékaři mluví o třech až čtyřech týdnech absence. Snad mi ale brzy udělají ochrannou masku a na podzim ještě stihnu co nejvíc zápasů," doufal Kolář, který měl zdravotní trable už před kvalifikační konfrontací s Kazachy a Lotyši. Na sraz reprezentace totiž přišel s pohmožděným ramenem a musel čekat, zda se zranění umoudří a on bude trenérovi k dispozici.

S maskou na obličeji už má své zkušenosti. Před pěti lety v ligovém utkání s Příbramí mu 25. září rovněž ve vzdušném souboji zlomil příbramský Tarczal nos a způsobil lehký otřes mozku.

Zorra Koláře se spoluhráči báli

Kolář vynechal následné ligové střetnutí se Slavií, ale po reprezentační přestávce se tehdy na hřiště vrátil. Tři týdny po zranění nastoupil proti Brnu a navzdory masce na obličeji se zapsal mezi střelce.

„Ničeho jsem se nebál, maska mi nijak nevadila, i když jsem ji samozřejmě na obličeji cítil a v podvědomí jsem měl, že s ní hraju," přiznával tehdy Daniel Kolář.

Dokonce prozradil, že když se s maskou objevil na prvním tréninku, měli z něho spoluhráči legraci.

„Počmárali mi ji a začali mi říkat Zorro. A báli se mě," prozrazoval.

Zranění mu radost nezkazilo

Po pondělní operaci si na návrat rovněž minimálně tři týdny počká, takže je otázkou, zda stihne závěr kvalifikace s českou fotbalovou reprezentací. Ta končí zápasy s Tureckem a Nizozemskem, jež se hrají uprostřed října.

Momentálně už je Daniel Kolář v domácím léčení.

„Hned po souboji jsem věděl, že je zle. Na druhou stranu radost z postupu národního týmu na EURO mi ani zranění nemohlo zkazit, jedná se o fantastický úspěch. Oslavy jsem si samozřejmě moc neužil, ale nálada byla po celý zpáteční let vynikající," říká plzeňská opora, kterou v tuto chvíli čeká vynucená pauza.

„Moc mě mrzí, že přijdu o několik zápasů Viktorky včetně úvodního duelu v Evropské lize. Zranění ale k fotbalu patří a nedělám z toho tragédii. Co nejdříve chci být zpátky na hřišti a pomoci Viktorii i národnímu týmu."

Reklama

Související témata: