Hlavní obsah

Fantastický Vaclík umlčel pochybovače. O nabídky po představení ve Skotsku nouze nebude

Praha

Vytřel zrak všech pochybovačům. Mnoho lidí, ať už expertů či obyčejných fanoušků, mu před startem fotbalového mistrovství Evropy nevěřilo. Brankář Tomáš Vaclík však v úvodním vystoupení české reprezentace na šampionátu v pondělním souboji se Skotskem čaroval. A klíčovým způsobem přispěl ke dvoubrankovému triumfu.

Foto: Lee Smith, Reuters

Klíčový akrobatický zákrok Tomáše Vaclíka...

Článek
Fotogalerie

„Neuvěřitelný výkon," poklonil se spoluhráči mezi tyčemi obránce Vladimír Coufal. „Ohromným způsobem nás podržel," přitakal další zadák Jan Bořil. „Chytal výborně. Zastavil, co prošlo přes obranu. Byl skvělý a zaslouží velké poděkování," přitakal trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Vaclíkův výkon zůstal ve stínu kanonýra Schicka. Ale nebýt šikuly mezi tyčemi, kdo ví, jak by to s českým týmem v Hampden Parku dopadlo. Skotský tým měl totiž přehršel tutovek... Vaclík v první půli fantasticky vyškrábl na rohový kop střelu domácího kapitána Robertsona. Po pauze bravurním zákrokem zmařil tutovku Dykese. Vzápětí lapil pokus téhož hráče z bezprostřední blízkosti a uspěl i do třetice, kdy proti tutovce domácího útočníka vytrčil pravou nohu.

Geniální Patrik Schick a podržel nás Tomáš Vaclík, chválil trenér Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, UEFA

„Měl jsem štěstí. Nejtěžší na řešení byla rána Robertsona v první půli, jehož jsem se prostě snažil ustát a měl patřičnou dávku štěstí. A pak střela Dykese, který pálil z prvního doteku, čímž mě překvapil. Ale trefil mě do nohy, taky klika," pronesl skromně v rozhovoru pro Českou televizi, když se vracel ke kritickým okamžikům premiérového českého vystoupení na EURO.

Stejně pokorně hovořil ještě pár dnů před šampionátem. „Doufám, že na EURO pojedu v roli jedničky," přál si dvaatřicetiletý Vaclík, který při minulém šampionátu plnil roli dvojky za Petrem Čechem.

Během pěti let prošel obrovským vývojem. Ze švýcarské Basileje přestoupil do Sevilly. A ve španělském klubu se okamžitě vypracoval v jedničku. Jenže v minulé sezoně kvůli zranění ze základní sestavy vypadl. „Kdyby šampionát startoval před rokem, asi nikdo by mojí pozici neřešil," pokrčil smířlivě rameny vědom si faktu, že jeho reprezentační konkurent Pavlenka v Brémách odchytal celou sezonu.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Zraněný brankář Werderu Brémy Jiří Pavlenka.

Jenže v přípravě proti Itálii neoslnil, navíc kvůli zranění musel soustředění opustit. A tak bylo jasné, že proti Skotsku půjde do branky Vaclík. A přetěžkou zkoušku zvládl fantasticky.

„Je dobré, když můžete gólmanovi věřit a víte, že pokud uděláte chybu, tak za sebou máte zeď. Tomáš má skvělou formu a je pro nás oporou. Skvělým výkonem ovlivnil celé mužstvo. Před šampionátem se na něj snesla kritika a lidé mu nevěřili. Jenže on potvrdil, jak velkým gólmanem je," přemítal Coufal.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

„Pro většinu z nás šlo o první zápas na mistrovství Evropy," vysvětloval Vaclík úvodní nervozitu českého týmu. Sám působil velice jistě, klidně a sebevědomě. Prodal zkušenosti z více než šedesáti startů v Lize mistrů či Evropské lize.

„Byl to skvělý zážitek," usmál se blaženě do kamery. „Věděli jsme, že vstup do turnaje je velice důležitý, a tak jde o super výsledek," přemítal Vaclík, který na šampionát přicestoval bez smlouvy, protože Sevilla jeho kontrakt neprodloužila. Po výkonu proti Skotsku se Vaclík o budoucnost bát nemusí. Už asi nikdo si netroufne pochybovat o jeho pozici jedničky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.