Hlavní obsah

Glasgow v ohrožení, Dublin a Bilbao také. Bude hrát česká reprezentace EURO jinde?

Glasgow/Praha

Docela vážná hrozba pro českou fotbalovou reprezentaci! Zápasy základní skupiny evropského šampionátu s Chorvatskem a Skotskem by totiž podle informací, které proskočily za zákulisí UEFA, nemusela hrát v Hampden Parku v Glasgowě. Tři města - skotský Glasgow, irský Dublin a španělské Bilbao - by totiž mohla být vyřazena ze seznamu dvanácti hostitelských měst, kde se v létě odložené EURO uskuteční.

Foto: SNS Group

Hampden Park, Glasgow

Článek

Důvodem je to, že tato města nejsou schopna garantovat požadavek UEFA, aby při zápasech byla divácká kapacita stadionů Hampden Park, Aviva a San Mames zaplněna alespoň z pětadvaceti procent.

S informací ze štábu připravujícího závěrečný turnaj přišla agentura AP poté, co hostitelská města odevzdala další várku revidovaných plánů. U tří z nich chyběl právě zmíněný příslib, že na stadiony budou moci během šampionátu diváci.

Definitivní rozhodnutí o formátu turnaje a hostitelských městech oznámí UEFA po několika odkladech počátkem dubna. Zatím však generalita evropského fotbalu stále trvá na původním plánu, aby EURO hostilo dvanáct měst po celém kontinentu.

Foto: Kingspan.com

Aviva Stadium, Dublin

Zatímco britská vláda Borise Johnsona už oznámila tři kroky postupného uvolňování protiikoronavirových opatření a omezení, ve Skotsku je situace odlišná. V Británii se počítá s tím, že by vzhledem k pokračujícímu masivnímu očkování proti covidu-19 mohlo už v květnu přijít na stadiony 10 tisíc diváků a od 21. června by mohly být zaplněny úplně. Skotská ministryně zdravotnictví Jeane Freemanová však žádný podobný program neoznámila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Toni Kroos (vlevo) z Německa a český záložník Vladimír Darida během utkání kvalifikace MS v Praze.

„Teprve uvidíme, v kterém okamžiku bude možné, aby se se fanoušci stali svědky zápasů evropského šampionátu," odmítla dát příslib, který od Glasgowa požaduje UEFA.

Na Ostrovech už se spekuluje, že namísto Glasgowa a Dublinu by se mohly hrát zápasy evropského šampionátu vedle Londýna i v jiných britských městech či na jiných londýnských stadionech. Nabízí se třeba Old Trafford v Manchesteru, Emirates Stadium či stadion Tottenhamu.

Reklama

Související témata: