Hlavní obsah

Česko - Dánsko 1:2Konec! Český sen o medaili z EURO se rozplynul

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Delaney 0 : 1
42. Dolberg 0 : 2
49. Schick 1 : 2
Záznam online reportáže

Zdeněk PavlisSport.cz
Aktualizováno

Podruhé už se česká reprezentace během letošního šampionátu do londýnského Wembley nepodívá. Ve čtvrtfinále hraném v Baku prohrála s Dánskem 1:2, když doplatila na výkon v první půli a dva góly, které inkasovala v jeho úvodu a závěru. Hned po změně stran sice Schick snížil, takže se pátou trefou na mistrovství Evropy dotáhl na Crristiana Ronalda, ale vyrovnat a vynutit si tak alespoň prodloužení se už českému týmu nepovedlo. Semifinále s vítězem střetnutí Anglie - Ukrajina si tak ve středu 7. července zahrají Dánové.

Foto: Dan Mullan, Reuters

Smutek po konci na EURO v podání českého fotbliasty Vladimíra Coufala. Češi prohráli ve čtvrtfinále s Dánskem.

Článek
Fotogalerie

Čechům se start do zápasu nepovedl. Prostoru a času měl Delaney tolik, že hlavičkoval přesně. Zvlášť, když se Vaclík odrazil o kritickou vteřinu později, takže se po míči natahoval marně. Nárok neměl, balon se odrazil od země a Dánové už po pěti minutách vedli.

Po chybičce, o které trenér Šilhavý mluvil před zápasem a připomínal, že čtvrtfinále může rozhodnout.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Dánský střelec Thomas Delaney překonává Tomáše Vaclíka v brance české reprezentace během čtvrtfinále EURO.

Možná ho hráči neposlouchali dost pozorně, nejspíš je vyvedl z koncentrace rohový kop, který se skutečně kopat neměl, protože míč z Čelůstkovy kopačky se otřel o nohu jednoho ze soupeřových hráčů.

Nejspíš i proto zůstal legionář z Dortmundu Delaney volný a mohl skórovat. Mimochodem, šlo o desátou branku Dánů na šampionátu, čímž dorovnali svůj rekord na vrcholném turnaji. Naposledy se jim něco podobného povedlo na MS v roce 1986 v Mexiku,

V Baku měli v úvodních dvaceti minutách hned dvě další příležitosti, aby tuto statistiku vylepšili. Damsgaard obešel i Vaclíka, ale jeho loudavou střelu z úhlu stačil Coufal vykopnout z brány, střela namlsaného Delaneyho míjela v 17. minutě jen těsně tyč Vaclíkovy brány.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Dánský fotbalista Mikkel Damsgaard střílí na českou branku ve čtvrtfinále EURO. Brankář Tomáš Vaclík jen sleduje, kde rána skončí.

Delaney byl v úvodních dvaceti minutách k neudržení. Šestnáct kontaktů s míčem, 9 přihrávek, dvě střely, navrch gól.

Český celek se začal probírat a přidávat na aktivitě až po dvaceti minutách, slibné příležitosti měl ovšem také měl. Holeš po špatném výkopu Schmeichela dostal perfektní přihrávku od Masopusta, ale když se ocitl tváří v tváří dánskému gólmanovi, ten svou chybu napravil. Po půlhodině pak Součkova hlavička mezi tyče nemířila, zatímco Čelůstka by se mezi ně nejspíš trefil, jenže když se prodral mezi dánskými obránci, na centr nedoskočil.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

A právě v tom byl diametrální rozdíl mezi oběma celky, protože Skandinávci šli za svým tvrdě a nesmlouvavě. Za góly i za výhrou. Tři minuty před přestávkou to předvedli. Nejdřív české hráče uvedli pomalým rozehráváním do klidového stavu, aby Maehle sebral balon, snadno utekl Coufalovi a poslal do šestnáctky přenáramný centr dvěma spoluhráčům.

Dolbergovi stačilo jen nastavit nohu. Bořil, který po absenci v osmifinále proti Oranje nastoupil místo Kadeřábka, se s ním vrátit nestačil, Holeš už dánskému snajprovi jen dýchal na záda.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Český obránce Jan Bořil hlavičkuje ve čtvrtfinále EURO s Dánskem.

Samozřejmě že trenér Šilhavý musel zareagovat, pochopitelně že sáhl ke střídání a vsadil na hru se dvěma útočníky.

A už po čtyřech minutách byl za odvahu odměněn on, a hlavně český tým. Schick tečoval střílený centr Coufala přesně k tyči Schmeichelovy brány a čtvrtfinále dostalo okamžitě nový náboj.

„Dánové nezačali po přestávce ve stejném tempu a se stejnou koncentrací, jako v první půli, kdy hru ovládli," pronesl bývalý obránce anglické reprezentace Ashley Cole komentující zápas v Baku pro ITV, když se Schick pátým šampionátovým gólem dotáhl na Cristiana Ronalda.

Foto: Dan Mullan, ČTK/AP

Pátý zásah na EURO. Patrik Schick (vpravo) oslavuje svou trefu do sítě Dánska během čtvrtfinále EURO, dostal se mezi nejlepší střelce turnaje.

Skandinávci jako by na trávníku jeho slova slyšeli. Vzali si gólovou výstrahu k srdci. Přidali, nepřipustili, aby se český celek dostal k tlaku a převaze.

Navíc i zranění Čelůstky, který musel střídat, a Součka, jenž dohrával s obvázanou hlavou po střetu Poulsenem jim k tomu pomohlo.

Foto: Dan Mullan, Reuters

Zraněný český stoper Ondřej Čelůstka odchází ze hřiště během čtvrtfinále EURO za pomoci spoluhráčů.

Poulsen naopak v zápase pokračoval a mohl hned dvakrát utkání rozhodnout. Vaclík si ale s jeho střeleckými pokusy poradil, stejně jako na druhé straně sebral Schmeichel míč po standardní situaci míč ze Součkovy ofačované hlavy.

Dány nakonec nemuselo mrzet ani to, že osm minut před koncem neuspěl v obrovské šanci Maehle, jehož ránu stačil Vaclík vykopnout. „To už byla na českém týmu patrná frustrace, že se mu nepodařilo alespoň vyrovnat, aby se rozhodlo v případném prodloužení," poznamenal Ashley Cole.

Dánové i po šestiminutovém nastavení dovedli čtvrfinále skutečně k vítěznému konci a ve středu v 21.00 si zahrají ve Wembley semifinále.

Čtvrtfinále fotbalového EURO:
Česko - Dánsko 1:2
Branky: 49. Schick - 5. Delaney, 42. Dolberg. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Krmenčík, Kalas (oba ČR). Diváci: 16.306 (omezený počet).
ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka (65. Brabec), Kalas, Bořil - Holeš (46. Jankto) - Masopust (46. Krmenčík), Souček, Barák, Ševčík (80. Darida) - Schick (79. Vydra). Trenér: Šilhavý.
Dánsko: Schmeichel - Christensen (81. Andersen), Kjaer, Vestergaard - Stryger Larsen (71. Wass), Höjbjerg, Delaney (81. Jensen), Mähle - Damsgaard (60. Norgaard), Dolberg (59. Poulsen), Braithwaite. Trenér: Hjulmand.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO 2020 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 27.06.21      21 : 00 Sevilla
    Belgie Belgie Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • 26.06.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Rakousko Rakousko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 28.06.21      21 : 00 Bukurešť
    Francie Francie Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 3
    na penalty 4 : 5
  • 28.06.21      18 : 00 Kodaň
    Chorvatsko Chorvatsko Španělsko Španělsko
    3 : 5
    po prodloužení
  • 29.06.21      21 : 00 Glasgow
    Švédsko Švédsko Ukrajina Ukrajina
    1 : 2
    po prodloužení
  • 29.06.21      18 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Německo Německo
    2 : 0
  • 27.06.21      18 : 00 Budapešť
    Nizozemsko Nizozemsko Česká republika Česko
    0 : 2
  • 26.06.21      18 : 00 Amsterdam
    Wales Wales Dánsko Dánsko
    0 : 4
  • Čtvrtfinále

  • 02.07.21      21 : 00 Mnichov
    Belgie Belgie Itálie Itálie
    1 : 2
  • 02.07.21      18 : 00 Petrohrad
    Švýcarsko Švýcarsko Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 1 : 3
  • 03.07.21      21 : 00 Řím
    Ukrajina Ukrajina Anglie Anglie
    0 : 4
  • 03.07.21      18 : 00 Baku
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    1 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 4 : 2
  • 07.07.21      21 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Dánsko Dánsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • Finále

  • 11.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Anglie Anglie
    1 : 1
    na penalty 3 : 2