Hlavní obsah

Největší smolař na EURO? Gólman ve svých dosavadních zápasech předvedl neskutečné kiksy

Doufal, že se své noční můry z prvních zápasů na evropských šampionátech zbaví, jenže opak byl pravdou. Polský brankář Wojciech Szczesny startuje už na svém třetím EURO a doposud si na každém z nich připsal pouze jeden start. Ve dvou případech svou chybou zavinil gól, jednou se dokonce nechal vyloučit a jednou se zranil. Fanoušci ho teď označují za největšího smolaře velkých akcí.

Foto: Evgenya Novozhenina, ČTK/AP

Polský gólman Wojciech Szczesny po prvním inkasovaném gólu proti Slovensku.

Článek

Jednatřicetiletý polský brankář Wojciech Szczesny chytal v pondělí v utkání proti Slovensku a hned se nechvalně zapsal do historie. Podle webu The Sun se totiž stal prvním gólmanem v historii soutěže, který si dal vlastní gól.

V 18. minutě utkání totiž vystřelil slovenský útočník Róbert Mak k bližší tyči, střela se od ní odrazila do zad gólmana a bylo to. Slováci se dostali do vedení 1:0, na začátku druhého poločasu sice vyrovnal Linetty, ale zhruba o dvacet minut později se trefil Škriniar a zajistil tak svému týmu nečekané vítězství.

Bývalý gólman Arsenalu a současný Juventusu nastoupil za Polsko už na šampionátu v roce 2012, který Polsko společně s Ukrajinou pořádalo. V úvodním zápase proti Řecku vyletěl z branky, aby se pokusil zastavit míč, jenže se k němu nedostal a umožnil tak Dimitrisi Salpingidisovi jednoduché zakončení.

Aby toho nebylo málo, ve stejném zápase se nechal vyloučit poté, co Salpingidise fauloval v pokutovém území a umožnil mu tak kopat penaltu, kterou naštěstí pro Poláky zachránil střídající Przemyslaw Tyton. Od té chvíle už si Sczesny na šampionátu nezachytal.

O čtyři roky později nastoupil opět do úvodního zápasu, tentokrát proti Severnímu Irsku, a přivodil si zranění stehna, které mu nedovolilo dál pokračovat. Polsko na tomto šampionátu postoupilo do čtvrtfinále.

Jednatřicetiletý gólman na EURO odchytal celkem 258 minut, během kterých třikrát inkasoval, jednou chytil, jednou chyboval, což vedlo ke gólu, jedenkrát si míč shodil do sítě a jednou dostal červenou a nabídl soupeři penaltu. Zajímavá bilance. Nechme se překvapit, zda si ji na letošním šampionátu bude moci vylepšit.

Reklama

Související témata: