Hlavní obsah

Neskutečné emoce! Bývalí hráči Sparty a Plzně poslali Slováky do ráje

Belfast

Na poslední chvíli, ale přece. Slovenští fotbalisté zvítězili ve finále play off v Belfastu nad Severním Irskem 2:1 po prodloužení a postoupili na EURO. Na kontinentální šampionát se probojovali podruhé v historii, ve skupině E budou jejich soupeři Polsko, Švédsko a Španělsko. Ve Windsor Parku zazářili hráči, kteří prošli českými kluby. O góly se postarali exsparťan Juraj Kucka a Michal Ďuriš, bývalý hráč Plzně a Mladé Boleslavi.

Foto: Lorraine O'sullivan, Reuters

Slvenský reprezentant Juraj Kucka se raduje z gólu v Severním Irsku.

Článek
Fotogalerie

Příští středu nastoupí v Plzni proti české reprezentaci k poslednímu duelu Ligy národů, kde jim hrozí sestup do třetí divize. Slováci dorazí k prestižnímu derby posíleni euforií, kterou jejich postup v celé zemi vyvolal.

„Emoce jsou neskutečné, máme radost, že si po čtyřech letech zopakujeme účast na ME. Chtěl bych postup věnovat všem lidem na Slovensku, kteří nám drželi palce, ale vzhledem k pandemii koronaviru nemohli být s námi na stadionu. Cítili jsme i na dálku, že stáli za námi, vítězství patří jim," popisuje Michal Ďuriš, autor vítězného gólu v 110. minutě.

Juraj Kucka dal první gól sám a druhý Ďurišovi připravil.

„Neděkujte mně, ale celému mužstvu, hráčům i realizačnímu týmu. Postup jsme zvládli spolu. Jsem na všechny pyšný. Zápas bolel, ale už nebolí, už je dobře, teď si jen užíváme," jásá záložník italské Parmy.

Hrdost ani neumí popsat

Od EURO 2016 ve Francii nosí na dresu přezdívku Kuco. Teď si může start na šampionátu zopakovat. „Bylo vidět, jak jsme finále prožívali. Mišovi gratuluji, jsem rád, že to tam padlo. Cítím obrovskou hrdost, ani ji neumím popsat," vyznává se Kucka.

Slováci měli postup na dosah již v základní hrací době. Jenže v 88. minutě si dal vlastní gól Milan Škriniar a duel dospěl do prodloužení. V něm rozhodl kyperský legionář.

„Od Jury jsem dostal míč a snažil se jen trefit branku. Podařilo se! Pokud jde o reprezentaci, dal jsem jeden z nejdůležitějších gólů, na který budu celý život vzpomínat," usmívá se Ďuriš.

Slováky dovedl do finále český trenér Pavel Hapal, ale kvůli nepřesvědčivým výkonům a výsledkům v Lize národů byl nedávno odvolán.

V klíčové bitvě usedl na lavičku Štefan Tarkovič, provizorní trenér, který od svazu dostal mandát zatím jen pro listopadový sraz. Dál se uvidí.

„Jsem týmový hráč, díky patří hráčům a lidem okolo týmu. Pocity jsou skvělé. Parta lidí, která se v Belfastu prezentovala na hřišti, si zaslouží velký obdiv. Naším cílem bylo semknout se, mužstvo jsme připravili, aby bylo soudržné. Jsem rád, že jsme naše předsevzetí do puntíku naplnili," kvituje Tarkovič.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama