Hlavní obsah

REFLEXY PETRA ČECHA: Češi jsou blízko, Angličané musejí zabrat

Londýn/Praha

Lvíčatům vychytal kontinentální titul, z mistrovství Evropy dospělých má doma bronz. Celkem si na EURO zachytal čtyřikrát, jednou také na mistrovství světa. Fotbalový šampionát český rekordman v počtu reprezentačních startů pozorně sleduje i nyní, když se po ukončení kariéry vydal v Chelsea na funkcionářskou dráhu. Vždy přemýšlivý brankář Petr Čech bude z Londýna během celého turnaje glosovat dění pro Sport.cz. V druhé kapitole rozebírá především remízu českého týmu s Chorvatskem nebo také vystoupení Angličanů a Nizozemců.

REFLEXY PETRA ČECHA: Češi jsou blízko, Angličané musejí zabratVideo: Sport Invest

 
Článek

„Máme za sebou dalších pár dnů mistrovství Evropy a já jsem rád, že mohu začít stejně jako minule. Tedy pochvalou pro české reprezentanty. Nastupovali do zápasu proti Chorvatům, kteří jednoduše hráli o bytí a nebytí. A přestože chorvatský tým je svým složením i formou stěžejních opor jinde, než byl na světovém šampionát před třemi lety, pořád se jedná o tým výjimečných individualit a nepřeberných fotbalových zkušeností. Zápas však čeští fotbalisté zvládli.

Patrik Schick porušil nepsané pravidlo, že faulovaný hráč nemá být exekutorem pokutového kopu a s nabídnutou šancí se popasoval na jedničku. Se třemi góly se minimálně dočasně vyhoupl do čela tabulky střelců celého turnaje, kde nefiguroval žádný z Čechů od dob Milana Baroše. Hezký počin a snad si Patrik schoval další góly i na další duely. Vyrovnávací gól byl z části laciný, takhle rychlou rozehrávku bychom soupeřům dovolit neměli. Zásadnější však pro mě je, že se Češi po inkasované brance nesesypali, dále se drželi svého plánu a proti čím dál nervóznějšímu soupeři si došli pro cenný bod. Čtyři body získané z prvních dvou zápasů by měly stačit na postup, navíc věřím, že ani proti Anglii nebudou naši hráči bez šance.

Hráčům kopačky nevybírám, reagoval trenér Jaroslav Šilhavý na vyrovnávací gól

Sport.cz, UEFA

Angličané remizovali se Skoty, překvapivější než samotná dělba bodů je pro mě fakt, že remíza zcela odpovídala dění na hřišti. Angličané nedominovali, nevytvořili si mnoho brankových příležitostí. Moc dobře sami vědí, že budou muset přidat. A to už do nadcházejícího duelu s Českem. Anglický tým na každém turnaji provázejí obrovská očekávání, letos navíc hrají prakticky domácí šampionát. Tlak na možný úspěch je enormní a sám jsem zvědav, jak se s tím relativně mladý tým dokáže poprat.

Petr Čech o gólu Patrika Schicka

Sport Invest

Prozatím mě na šampionátu hodně baví tým Nizozemska, který nejprve nabídl vítěznou přestřelku s Ukrajinou a následně si poradil s ambiciózním Rakouskem. Holanďané chtějí hrát zajímavý fotbal, dorostla jim další skvělá generace. Kdykoliv vidím oranžové dresy, vzpomenu si také na množství soubojů, které jsme s Nizozemci svedli. Z nich je nejslavnější duel na evropském šampionátu v roce 2004, který patří dle mého soudu mezi to nejatraktivnější, co EURO ve své historii nabídlo. Potkaly se dva týmy se skvělými kádry, prakticky každý hráč na hřišti hrál zásadní roli ve velkém evropském mužství. Šance byly na obou stranách, nechyběly emoce ani obraty. A vítězná česká tečka samozřejmě pomáhá, abych si na zápas často rád vzpomněl.

Výborně vypadá také Itálie. Kvalitu naznačili už v přípravě proti našim hráčům, nyní v turnaji svůj výkon ještě zvedli. Organizace hry, bezchybné dodržování pokynů, individuální kvalita. Itálie má jednoznačně tým, který si po právu dává nejvyšší cíle.

Petr Čech nejen o vstupu českého týmu do EURO 2020

Sport Invest

Těším se také na další zápas Cristiana Ronalda. Již v prvním duelu šampionátu se stal historicky nejlepším střelcem EURO, což je samo o sobě unikátní počin. A v překonávání milníků bude pokračovat. Když se podíváme na jeho oddanost fotbalu a fyzickou připravenost, může být jednoznačně fotbalovým Jaromírem Jágrem. Pokud mu vydrží zdraví, jeho přístup a stoprocentní profesionalita ho udrží v TOP fotbale ještě dlouho. Možná už nebude tím zcela nejlepším, ale pořád se bude řadit mezi hvězdy, jiný status by ho na hřišti ani netěšil."

Foto:

Reklama

Související témata: