Hlavní obsah

Nizozemsko - Česko 0:2Senzace! Čeští fotbalisté slaví postup do čtvrtfinále EURO

MinutaMin. Tým Hráč Akce
68. Holeš 0 : 1
80. Schick 0 : 2
Záznam online reportáže

Zdeněk Pavlis, BudapešťSport.cz
Aktualizováno

Šampionátová senzace. Česká reprezentace porazila v budapešťském osmifinále evropského fotbalového šampionátu Nizozemsko, dostala se mezi osm posledních týmů a 3. července si v ázerbájdžánském Baku zahraje čtvrtfinále s Dánskem. O postupu rozhodl v 68. minutě, kdy Oranje hráli už jen o deseti bez vyloučeného de Lighta, hlavičkující Holeš. Muž, který je v reprezentaci na černou práci, favorita trpícího českým komplexem načal, Schick pak deset minut před koncem po Holešově akci čtvrtou šampionátovou trefou senzaci završil.

Hrdina osmifinále Tomáš Holeš. Pro mě nejlepší zápas v životěVideo: Sport.cz, UEFA

 
Článek
Fotogalerie

Čtyři rohy během úvodní čtvrthodiny. Řádící Dumfries, který dělal české obraně problémy svou rychlostí a přímočarostí. A k tomu třeba centr Malena, jenž už po pár vteřinách prosvištěl do volného prostoru před Vaclíkovou bránou tak nečekaně, že překvapil i zmíněného obránce Eindhovenu, který byl snad všude a naběhal toho víc než obávaní útočníci Depay s Malenem dohromady.

Nizozemci však z převahy nic nevytěžili. Ani šanci, o které by se dalo říct, že byla stoprocentní.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

„Češi brání hluboko a hlavně organizovaně," pronesl uznale bývalý anglický reprezentant Dion Dublin komentující budapešťské osmifinále pro BBC.

Kalas skutečně dvěma slibným příležitostem Oranje zabránil. Jeho spoluhráči se přidávali, takže ofenzívní snažení Nizozemců vyznívalo do ztracena až se postupně rozplynulo.

Zvlášť, když si po půlhodině začal český celek troufat a pouštět se do útočení. Součkova hlavička sice bránu minula, centry Kadeřábka a Baráka do šestnáctky soupeři problémy nepřivodily, ale aktivita narůstala a ofenzivních pokusů přibývalo.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Záložník české reprezentace Tomáš Souček a jeho reakce během osmifinále EURO s Nizozemskem.

Soupeř zjistil, že se musí mít na pozoru a bránit. Po obrovské šanci Baráka, jenž se v osmifinálové sestavě objevil společně s Ševčíkem a Kadeřábkem místo zraněného Daridy laborujícího se zhmožděným kotníkem, distancovaného Bořila a jen na lavičce sedícího Jankta tuplem.

Vždyť jestliže nějaká šance byla v úvodních 45 minutách tutová, pak právě Barákova.

Dumfries sice odpověděl střelou vyráženou Vaclíkem, jenže pálil z příliš velkého úhlu, takže gólmana nepřekvapil. A v nastaveném čase první půle bylo vzrušení zbytečné, neboť když se Depay dostal k zakončení, letěl praporek pomezního sudího vzhůru a signalizoval ofsajd.

„Češi hrají jednoduše a jejich plán funguje perfektně. Dostat se za míč a ztěžovat soupeři život. A když ho mají oni, vyrazí naplno dopředu. Nebude snadné pro Franka de Boera něco vymyslet. Jeho tým musí v první řadě přeřadit na vyšší rychlostní stupeň," pokoušel se Dublin na dálku radit trenérovi Oranje.

Foto: Darko Bandic, Reuters

Trenér nizozemské reprezentace Frank de Boer během osmifinále EURO s Českem.

Malen po změně stran na jeho radu dal. Vyrazil, dostal se sám před Vaclíka, zkoušel mu udělat kličku, jenže neuspěl. Vaclík jeho obrovskou příležitost zázračně zlikvidoval.

Schick se vzápětí inspiroval také. De Ligtovi utíkal, takže mladý obránce z Juventusu si musel sáhnout rukou na míč, aby se český snajpr nedostal do podobné šance jako Mallen. Ruský sudí ho po konzultaci s videorozhodčím vyloučil, takže český celek měl od 55. minuty početní převahu.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Matthijs de Ligt viděl v 55. minutě červenou kartu

Samozřejmě že z ní profitoval. Pochopitelně že si územní převahu vynutil. Tlak Šilhavého svěřenců logicky narůstal a Nizozemci byli nuceni jen bránit, odkopávat míče. Někdy dokonce nazdař bůh.

Obrovská příležitost Kadeřábka ještě vytoužený gól nepřinesla, ale čtyři minuty poté už se Holeš zapsal mezi střelce. Po standardní situaci mu hlavičkující Kalas prodloužil míč a muž na černou práci se trefil.

Také hlavou.

Foto: Attila Kisbenedek, Reuters

Český hrdina Tomáš Holeš slaví s fanoušky poté, co se trefil do sítě Nizozemska v osmifinále EURO.

Deset minut před koncem pak favorizované Nizozemce vypakoval z mistrovství Evropy Schick. Zase přičiněním Holeše, který obral bránícího protihráče o míč, všem fantastickým sprintem utekl a vyzval Schicka, aby se čtvrtou trefou zapsal mezi nejlepší šampionátové střelce.

Jen Ronaldo jich má v tuto chvíli na kontě víc.

Nizozemci tak znovu potvrdili, že český komplex ani po letech nesetřásli a s mistrovstvím Evropy se loučí, zatímco Šilhavého tým po výborném výkonu podloženém účinnou taktikou vyrukuje 3. července v Baku proti Dánsku.

„Myslím, že Češi jsou teď schopni napodobit Řecko z mistrovství Evropy v roce 2004. Takticky byli zase připraveni skvěle," pronesl po závěrečném hvizdu s očividným respektem bývalý hráč Aston Villy i třeba Manchesteru Dion Dublin.

Osmifinále fotbalového EURO:
Nizozemsko - Česko 0:2
Branky: 68. Holeš, 80. Schick. Rozhodčí: Karasev - Demeško, Gavrilin (všichni Rus.) - Attwell (video, Angl.). ŽK: Dumfries, F. de Jong - Coufal. ČK: 55. De Ligt (Nizozemsko). Diváci: 52 834.
Nizozemsko: Stekelenburg - De Vrij, De Ligt, Blind (81. Timber) - Dumfries, De Roon (73. Weghorst), Wijnaldum, F. de Jong, Van Aanholt (81. Berghuis) - Depay, Malen (57. Promes). Trenér: De Boer.
Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Kadeřábek - Holeš (85. Král) - Masopust (79. Jankto), Barák (90.+2 Sadílek), Souček, Ševčík (85. Hložek) - Schick (90.+2 Krmenčík). Trenér: Šilhavý.
Postoupí čeští fotbalisté přes Dánsko do semifinále EURO?
Ano
77,9 %
Ne
22,1 %
Celkem hlasovalo 27983 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO 2020 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 27.06.21      21 : 00 Sevilla
    Belgie Belgie Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • 26.06.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Rakousko Rakousko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 28.06.21      21 : 00 Bukurešť
    Francie Francie Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 3
    na penalty 4 : 5
  • 28.06.21      18 : 00 Kodaň
    Chorvatsko Chorvatsko Španělsko Španělsko
    3 : 5
    po prodloužení
  • 29.06.21      21 : 00 Glasgow
    Švédsko Švédsko Ukrajina Ukrajina
    1 : 2
    po prodloužení
  • 29.06.21      18 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Německo Německo
    2 : 0
  • 27.06.21      18 : 00 Budapešť
    Nizozemsko Nizozemsko Česká republika Česko
    0 : 2
  • 26.06.21      18 : 00 Amsterdam
    Wales Wales Dánsko Dánsko
    0 : 4
  • Čtvrtfinále

  • 02.07.21      21 : 00 Mnichov
    Belgie Belgie Itálie Itálie
    1 : 2
  • 02.07.21      18 : 00 Petrohrad
    Švýcarsko Švýcarsko Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 1 : 3
  • 03.07.21      21 : 00 Řím
    Ukrajina Ukrajina Anglie Anglie
    0 : 4
  • 03.07.21      18 : 00 Baku
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    1 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 4 : 2
  • 07.07.21      21 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Dánsko Dánsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • Finále

  • 11.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Anglie Anglie
    1 : 1
    na penalty 3 : 2